nieuws

Op maat gemaakte oplossingen essentieel voor duurzame gebouwen

Architectuur

Als het om duurzaamheid gaat, kun je de lat het beste (te) hoog leggen. Dat stelt Paul van Bergen, directeur van ingenieursbureau DGMR en als adviseur betrokken bij de ontwerpwerkzaamheden aan NIOO-KNAW en Rijnstraat 8, het voormalige VROM-gebouw. Voor het NIOO-KNAW gaat die stelling zeker op aldus Petra van den Berg, directeur bedrijfsvoering van dit ecologische instituut. Toen het gebouw op de tekentafel lag, stond de ledtechnologie nog in de kinderschoenen. Toch werden de toentertijd beschikbare producten meegenomen in de planvorming.

Op maat gemaakte oplossingen essentieel voor duurzame gebouwen

In het NIOO is naast een WKO met warmtepomp ook een experimentele setuptoegepast met hoge warmteopslag op 300 meter diepte. En zo grossiert het NIOO in duurzame oplossingen. Zelfs de constructie van de fietsenstalling heeft een dubbele functie als bijenhotel.


NIOO-KNAW, ontworpen door CKA

Zoek specifieke oplossingen

Aan het eind van haar presentatie op Ecobouw adviseerde Van den Berg haar publiek om voor elk project op zoek te gaan naar op maat gemaakte duurzaamheidsoplossingen. Het VROM-gebouw dat door consortium Poortcentraal (bestaande uit BAM, ISS en O.M.A.) momenteel wordt herbestemd, is daar een prachtig voorbeeld van. Doordat het oorspronkelijke architectonische concept moest worden gerespecteerd, kon het consortium niet anders dan op zoek gaan naar specifieke oplossingen.

Warme en koude kant

Paul van Bergen bedacht voor een gebouwconcept waarbij de kenmerkende serres van het gebouw in de toekomst aan de stadskant ‘warm’ zijn en aan de stationskant ‘koud’. De warme serres hebben straks een aangenaam klimaat waardoor er een verblijfsprogramma kan worden gerealiseerd. Op gebruiksniveau is aan de warme zijde een extra verbreding gemaakt voor horizontaal verkeer en ontsluiting van de atria.

 
Rijnstraat 8 door consortium Poortcentraal (bestaande uit BAM, ISS en O.M.A.

Minder baanbrekend, wel efectief

Per materiaal is geïnventariseerd wat de milieubelasting is. Door te kiezen voor een PPS-constructie tijdens de aanbesteding, konden ook de kosten van exploitatie worden meegenomen. Wellicht minder baanbrekend dan alle ingrepen bij net NIOO, maar minstens zo effectief op het gebied van duurzaamheid.

Reageer op dit artikel