nieuws

Nominaties ARC15 Architectuur Award bekend

Architectuur

Cepezed, Vincent van Duysen, Happel Cornelisse Verhoeven en De Kort Van Schaik Van Noten zijn genomineerd voor de ARC15 Architectuur Award. Dat heeft de jury, onder leiding van Kees Kaan, vandaag bekend gemaakt. De Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Op 19 november aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Energiehuis te Dordrecht.

Nominaties ARC15 Architectuur Award bekend

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 114 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens is teruggebracht tot een shortlist met zeven projecten. Naast het KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein, nomineerde de jury drie projecten in België, te weten de TR Residence in Knokke, de Basisschool de Spreeuwen in Mechelen en het Ontmoetingscentrum in Moorsel.

De ARC15 Architectuur Award wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren de Cono Kaasmakerij door Bastiaan Jongerius Architecten, Villa Kogelhof door Paul de Ruiter en Proyecto Roble door Équipe voor Architectuur en Urbanisme.

 KWR Cepezed_Nominatie ARC15 Architectuur KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein door cepezed

Nominaties 2015

Het ontwerp van KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein door cepezed is sterk verweven met het omliggende landschap. Het gebouw bestaat uit twee beuken die geen dragende wanden kennen en iedere combinatie van gebruiksmogelijkheden mogelijk maken. Een reeks integraal ontworpen duurzaamheidsmaatregelen is gericht op een optimale waterhuishouding. Het vegetatiedak vormt een hemelwaterbuffer en maakt dat de natuur zich via het centrale, getrapte atrium bijna letterlijk in het gebouw voortzet.

TR Residence van Vincent van Duysen

In Knokke verving Vincent Van Duysen een bestaande kleine boerderij door een nieuw landbouwbedrijf voor paardenkwekerij en fruitteelt. TR Residence bestaat uit drie langgerekte, geschrankt geplaatste, zwart beplankte basisvolumes. Woning, paardenstal en schuur bakenen een erf af dat echter niet volledig is omsloten en veel contact toelaat met de weilanden rondom.

Basisschool De Spreeuwen Nominatie ARC15 Architectuur
Basisschool De Spreeuwen door Happel Cornelisse Verhoeven

Basisschool De Spreeuwen in Mechelen door Happel Cornelisse Verhoeven betreft de renovatie en transformatie van een voormalige kleuterschool. Anders dan de opgave stelde, heeft de architect het nieuwe programma gespiegeld gerangschikt tegen het bestaande gebouw. Op die manier is het aantal bouwvolumes beperkt. De symmetrische entree vormt het hart tussen oude en nieuwe vleugel en biedt toegang tot een overdekte buitenspeelkas waaraan de klassen liggen. Om beide vleugels tot een geheel te maken, is de gevel voorzien van een zandkleurige vertinlaag en is een rondgaande, betonnen dakrand aangebracht.

Ontmoetingscentrum Moorsel door De Kort Van Schaik Van Noten

In het dorp Moorsel is het in onbruik geraakte pastorijdomein door De Kort Van Schaik Van Noten getransformeerd tot een veelzijdig Ontmoetingscentrum. Aan het domein zijn een polyvalente zaal en het onderkomen van de plaatselijke jeugdvereniging KLJ toegevoegd. Bij de situering is optimaal gebruik gemaakt van de diverse ruimtelijke kwaliteiten van de tuin, variërend van open tot dicht bebost. De tussen beide gebouwen gelegen boomkamer kan intensief worden gebruikt, waardoor het serene karakter van de naastgelegen historische pastorijtuin behouden kan blijven.

Samenstelling jury

De jury van de ARC15 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Kees Kaan (KAAN Architecten, voorzitter), Bastiaan Jongerius (Bastiaan Jongerius Architecten), Kirsten Hannema (de Volkskrant), Cor Notenboom (BAM Bouw en Techniek) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

ARC15 Architectuur

De ARC15 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De prijs wordt dit jaar voor de vierde maal uitgereikt.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC15 Architectuur Award wordt op 19 november bekend gemaakt tijdens de ARC15 Award Show in het Energiehuis te Dordrecht.

Aanmelden

 

Reageer op dit artikel