nieuws

Nederlander wil doorsnee rijtjeshuis

Architectuur

Zeven op de tien Nederlanders zijn dik tevreden met een grondgebonden rijtjeswoning. Dat stelt Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en directeur nieuwe markten bij BPD, op basis van onderzoek.

Nederlander wil doorsnee rijtjeshuis

 

Volgens De Zeeuw is de ‘gewone, grondgebonden rijtjeswoning’ veruit het populairst als woonvorm, tekende dagblad Cobouw op. ‘De wereld staat in brand, de samenlevingsvormen veranderen en er zijn veel migranten, maar voor wonen blijft zich een bepaald patroon aftekenen’, constateert De Zeeuw na het ‘afgraven van alles wat er aan onderzoek op het gebied van woningvoorkeuren is gedaan’.

Hij presenteerde zijn bevindingen op het symposium Wonen in het komende decennium, dat ter gelegenheid van zijn afscheid van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) werd gehouden. De Zeeuw was elf jaar lid van de Raad van Toezicht. ‘De woonvoorkeuren van Nederlanders zijn heel robuust en stabiel. De enige verandering die je ziet is dat we meer richting stedelijke regio’s trekken’, aldus De Zeeuw. ‘Het liefst leven we in een rijtjeshuis in de stad. In het ideale geval een rijtjeshuis op de Dam in Amsterdam. Maar dat is natuurlijk irreëel.’ Omdat de stad trekt, doen mensen concessies. In plaats van de gewenste 90 vierkante meter is 70 vierkante meter ook goed. In de voorsteden is de kans op het gedroomde rijtjeshuis echter groter. ‘De voorsteden blijven daarom populair.’

Bron: Cobouw/Vastgoedmarkt.nl

 

 

Reageer op dit artikel