nieuws

Geen politiek draagvlak voor woningbouw Haags station

Architectuur

In de Haagse politiek is geen draagvlak voor woningbouw op het plein voor station Den Haag Centraal. Een meerderheid van de gemeenteraad en coalitiepartij Haagse Stadspartij wil er geen bebouwing.

Geen politiek draagvlak voor woningbouw Haags station

Half juli presenteerde het Haagse stadsbestuur een concept-vastgoedprogramma van 35.800 m2 tot 37.400 m2 op het Koningin Julianaplein. Het stadsbestuur opteerde voor een u-vormig gebouw met woningen en 4.500 m2 aan winkels in de plint. Marktpartijen Provast, TBI/Synchroon en VolkerWessels Vastgoed waren al geselecteerd om het plan uit te werken.

M-Gebouw

Den Haag worstelt al twintig jaar met de ontwikkeling van het stationsplein. Het M-gebouw van Rem Koolhaas sneuvelde tijdens de laatste vastgoedcrisis. Wethouder Joris Wijsmuller (Ruimtelijke Ordening) schreef eind 2014 20 miljoen euro af op de grondexploitatie van het plein om een snelle ontwikkeling mogelijk te maken. Wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad), die het plan verdedigde in een commissievergadering met raadsleden, kreeg ’s avonds 10 september echter geen steun voor het plan.

Niet alleen de oppositiepartijen maar verbazingwekkend genoeg ook collegepartij HSP zijn tegen extra bebouwing op het plein. Ze willen het Koningin Julianaplein open en groen houden. Ook stellen partijen het zicht op het station en multifunctioneel project New Babylon niet te willen belemmeren. Propertize, eigenaar van New Babylon, is fel gekant tegen de nieuwbouw. Saillant gegeven is dat Propertize eigendom is van de Nederlandse staat. Het project is echter niet volledig van de baan. De overige coalitiepartijen D66, CDA en PvdA willen werken aan een nieuw vastgoedprogramma met een kleiner bouwvolume.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel