nieuws

Den Haag krijgt grootste stadsboerderij van Europa

Architectuur

Op het dak van het voormalige kantoorgebouw De Schilde In Den Haag wordt de grootste commerciële stadsboerderij van Europa gebouwd. De bouw hiervan staat gepland tussen september 2015 en januari 2016. De eerste vis en groente zullen in april 2016 op de markt komen.

Den Haag krijgt grootste stadsboerderij van Europa

De Schilde biedt straks onderdak aan de grootste commerciële stadsfaciliteit voor levensmiddelenproductie in Europa: een dakkas van 1.200 m2 voor gespecialiseerde groenten, een overdekte viskwekerij van 370 m2 en een ruimte van 250 m2 voor geïntegreerde verwerking en verpakking. Daarnaast wordt binnen de boerderij 250 m2 exclusief gereserveerd voor evenementen en rondleidingen.

De stadsboerderij bevindt zich in een zeer markant gebouw van Den Haag: de voormalige fabriek van Philips Telecommunicatie, die is ontworpen door de grootvader van Rem Koolhaas. Het klassieke gebouw aan de Televisiestraat 2 staat momenteel grotendeels leeg en wordt herbestemd als stadsboerderij met meerdere verdiepingen.

Het project staat nu al bekend als de ‘Times Square of Urban Farming’ (de absolute hotspot van de stadslandbouw). De boerderij omvat twee verdiepingen en maakt gebruik van het UF-systeem voor de duurzame productie van vis en groente. De partners van het UF Consortium, UrbanFarmers, Priva, Koppert Biological Systems en Rijk Zwaan, hebben het project vanaf het begin ondersteund en zullen zich gezamenlijk blijven inzetten voor de bouw van de stadsboerderij op het dak en de 6e verdieping van het gebouw.

De stadsboerderij is het eerste project dat wordt gerealiseerd naar aanleiding van het ‘Stadslandbouwinitiatief’ van de gemeente Den Haag. “De herbestemming van dit markante gebouw is een volgende stap op weg naar de verwezenlijking van alternatieve vormen van duurzame vis- en groenteproductie. Door middel van commerciële en duurzame stadslandbouw kunnen we de druk op onze zeeën verminderen en de toeleveringsketen verbeteren door zeer verse, veilige producten te bieden, die zich zo dicht mogelijk bij het punt van consumptie bevinden, waarbij ook het afval zo veel mogelijk wordt beperkt. Wij vinden het geweldig om zo de weg vrij te maken voor meer duurzame en commercieel levensvatbare stadsboerderijen.” (Mark Durno, algemeen directeur van UrbanFarmers Benelux).

Reageer op dit artikel