nieuws

Cruz y Ortiz ontwerpt entree Joint Research Centre EU in Petten

Architectuur

In Petten wordt in de duinen gewerkt aan een Europese zone. Aan Cruz y Ortiz is gevraagd een ontwerp te maken voor een entreegebouw voor het het Joint Research Centre. En dat is geen eenvoudige opgave. Het entreegebouw ontvangt behalve de medewerkers ook gasten en dienstverlenende bedrijven. Om toegang te krijgen dienen strikte (beveiligings) regels te worden gevolgd. Daarnaast dient het gebouw ook als bezoekerscentrum.

Cruz y Ortiz ontwerpt entree Joint Research Centre EU in Petten

Door al deze functies heeft het gebouw een representatief uiterlijk nodig en moet het diverse faciliteiten herbergen zoals een auditorium, een foyer, expositie mogelijkheden en kleine meeting rooms. Al deze functies liggen aan de administratieve kant wat het gebruik vergemakkelijkt.

Near-zero Energy Building

Het JRC (Joint Research Centre) doet onderzoek naar duurzame energiebronnen waardoor het gebouw moet voldoen aan ‘Near-zero energy building’. Om dit te bereiken heeft Cruz y Ortiz een ontwerp gemaakt voor een subtiel horizontaal gebouwtje dat zich ontvouwt als een landmark bij het passeren van de duinen en voor de verticale torens van de voormalige kerncentrale. Een overspannende luifel verwelkomt de bezoekers.

JRC Petten Cruz y Ortiz

Transparante hoge beveiliging

In het gebouw bevinden de beveiligers zich door hun transparantie op een duidelijke zichtbare plek. De meest gebruikte meeting rooms zijn dichtbij de portiersloge geplaatst. Het grote auditorium met foyer, dat tevens dienst kan doen als expositieruimte of als extra ruimte voor recepties, kan worden onderverdeeld als kleinere meetingrooms of als expo-units.

Het beperkte budget dwong het architectenbureau tot duidelijke keuzes, zoals flexibel gebruik en dubbel ruimtegebruik. Een mini-masterplan moet hiervoor in de toekomst mogelijkheden bieden.

 

Materiaalkeuze

De vele gebouwen die het JRC verspreid over het terrein heeft liggen krijgen een upgrade waardoor een gebouweenheid moet ontstaan. De grijze gevelbeplating van het nieuwe entreegebouw is hierop aangepast.

JRC Petten Cruz y Ortiz

 Petten JSC Cruz y Ortiz 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels