nieuws

Aanbesteding uitbreiding en renovatie Paleis Het Loo

Architectuur

Heb je in de afgelopen 10 jaar voor een publiek gebouw een verbinding ontworpen tussen oud- en nieuwbouw voor een bouwsom ter waarde van minstens 10 miljoen? Gefeliciteerd! Dan kun je meedoen aan de aanbesteding van de renovatie en uitbreiding van Paleis Het Loo in Apeldoorn. De opdrachtgevers mikken op een internationaal deelnemersveld, dus de competitie zal flink zijn. Afgelopen vrijdag werd de aanbesteding aangekondigd op Tenderned.

Aanbesteding uitbreiding en renovatie Paleis Het Loo

Door Sander Woertman
Afgelopen vrijdag werd op Tenderned de Aankondiging van de aanbestedingsopdracht “Aanbesteding architectendiensten renovatie paleis en nieuwbouw ondergrondse uitbreiding Paleis Het Loo” gepubliceerd. Een eervolle opdracht om een van Nederlands nationale musea een boost te geven.

Ruimte voor architectonische kwaliteit

De EMVI-aanbesteding laat aardig wat ruimte voor architectonische kwaliteit. Er is volgens bronnen dan ook expliciet een grote ambitie in die richting. Wie kijkt naar de samenstelling van de beoordelingscommissie, kan vaststellen dat daarbij zeker over de landsgrenzen wordt gezocht. Naast Rijksbouwmeester Floris Alkemade hebben ook Aaron Betsky en Petra Blaisse zitting in de commissie, mensen met een groot internationaal netwerk in de architectenwereld.

Hans van Heeswijk

Ook een potentiële deelnemer aan de aanbesteding zit in de commissie: Hans van Heeswijk. Met de entree van het Van Goghmuseum en de uitbreiding en renovatie van het Mauritshuis zou hij een goede kans maken om deel uit te maken van de vijf gegadigden die uitgenodigd worden voor de inschrijvingsfase. Als lid van de beoordelingscommissie zal hij echter verstek moeten laten gaan. Wellicht heeft dit wederom te maken met een voornemen om een internationaal veld aan inschrijvende architectenbureaus te realiseren?

Goede opdrachtgever

Navraag bij Architectenbureau Koen van Velsen, dat in 2012 het entreegebouw voor Paleis Het Loo opleverde, leert dat aan de opdrachtgevende kant alles goed op orde is. Tijdens de ontwerpfase en de bouw waren zowel de Rijksgebouwendienst als de organisatie van Paleis Het Loo fijne partijen om mee te werken, aldus toenmalig projectarchitect Jeroen Spit.

 
Het entreegebouw van Paleis Het Loo dat Koen van Velsen in 2012 opleverde. Foto René de Wit

Wie o wie?

Welke bureaus zouden volgens jou een kans maken om deel uit te maken van de 5 uitverkoren inzenders? Je kunt je suggesties hieronder achterlaten.

Reageer op dit artikel