nieuws

Zwarte zonnepanelen populair

Architectuur

Architecten krijgen meer interesse voor zwarte zonnepanelen. Anders dan de blauwe panelen vallen die minder op in het dak en leveren ze meer energie. Eneco Installatiebedrijven laat momenteel 780 zwarte panelen monteren op het dak van het hoofdkantoor van ASR in Utrecht.

Zwarte zonnepanelen populair

De verduurzaming gebeurt volgens de bepalingen van het ontwerpcertificaat Breeam Excellent. De panelen hebben elk een vermogen van 140 wattpiek en genereren jaarlijks ruim 150 megawattuur aan elektriciteit, meldt Cobouw

Op het hoofdkantoor van a.s.r. komen zwarte zonnepanelen van het type CIGS. De afkorting staat voor het materiaal waarvan de zonnecellen zijn gemaakt, zegt Frank van Oort van Eneco Installatiebedrijven: koper-indium-gallium-di-selenide. Dit specifieke materiaal heeft een iets lager rendement dan silicium, een veel gebruikt materiaal voor zonnecellen.

Ook in Soesterberg

Panelen uit zwart silicium hebben een hoger rendement dan panelen uit blauw silicium, zegt Van Oort. “Met zwart worden meer fotonen omgezet in licht en dus in elektriciteit dan met blauwe panelen het geval is.” 

Eerder plaatste Eneco Installatiebedrijven op aanwijzing van de architect 3000 zwarte panelen op het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Deze panelen beslaan een oppervlak van 10.800 vierkante meter en kunnen jaarlijks ruim 750.000 kilowattuur opwekken; ongeveer een kwart van de energiebehoefte van het museum.

Lees meer op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel