nieuws

Zet eens een monument op de foto

Architectuur

De vijfde editie van de grootste fotowedstrijd ter wereld, volgens het Guinness Book of Records althans, start vanaf 1 september: Wiki Loves Monuments. Je kunt de hele maand september foto’s van monumenten en historische plaatsen uploaden naar Wikimedia Commons, de database voor foto’s van Wikipedia. Dit jaar is er een speciale categorie voor de mooiste foto van een Dudok-gebouw.

Zet eens een monument op de foto

Wiki Loves Monuments is een Nederlands initiatief, waaraan sinds de eerste Nederlandse versie in 2010 steeds meer landen deelnemen. In 2014 is de wedstrijd in 39 landen georganiseerd; deelnemers uploaden toen meer dan 322.000 foto’s. Dit jaar wordt de wedstrijd voor het eerst gehouden in Letland, Brazilië en Maleisië.

Doel van de prijsvraag is meer foto’s in de database te krijgen: van veel Nederlandse monumenten is nog steeds geen foto beschikbaar op Wikimedia Commons. Foto’s van nationale, provinciale en gemeentelijke monumenten die tussen 1 en 30 september via het wedstrijdformulier worden geüpload, maken kans op een uitgebreid prijzenpakket, beschikbaar gesteld door diverse sponsoren. De Nederlandse prijsuitreiking vindt plaats in Utrecht op 28 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland.

Dudok in het zonnetje

Monumenten gebouwd door Willem Dudok (1884-1974) krijgen dit jaar extra aandacht. De organisatie biedt ook een fotografieworkshop aan, toegespitst op zijn gebouwen. Deze workshop, georganiseerd in samenwerking met het Museum Hilversum en het Dudok Architectuur Centrum, vindt plaats op 19 september in Hilversum. Daarnaast is er dit jaar ook een speciale prijs voor de beste foto van een ‘ornament’ of gedetailleerde versiering aan een monument.

Meedoen? Op de website van WikiLovesMonuments staat meer informatie.

Reageer op dit artikel