nieuws

Mondiale kwesties rode draad bij Archiprix Internationaal 2015

Architectuur

Dat studenten van internationale masteropleidingen steeds meer nadenken over mondiale kwesties blijkt uit de inzendingen voor de Archiprix International 2015. In Madrid, de locatie dit jaar, werden tijdens de expositie oplossingen geboden voor klimaatverandering, urbanisatie, de schaarste van energie, grondstoffen en ruimte. Onder de zeven winnaars ook een plan van een Nederlandse student, Filippo Doria uit Delft.

Mondiale kwesties rode draad bij Archiprix Internationaal 2015

Volgens president en CEO European Operations van Hunter Douglas, hoofdsponsor van de prijs, toont de expositie van Archiprix Internationaal 2015 aan dat (landschaps)architectuur en stedebouw een belangrijk aandeel hebben in het oplossen van mondiale kwesties. ‘De groei van de wereldbevolking en de urbanisatie bijvoorbeeld vragen om oplossingen voor het huisvesten van meer mensen terwijl de ruimte steeds schaarser wordt. De transformatie van leegstaande kantoren naar woningen is zo’n oplossing.’

Voor de negende editie van Archiprix Internationaal zonden 351 masteropleidingen van universiteiten uit 87 landen hun beste afstudeerprojecten in. Hieruit koos de jury zeven winnaars die allemaal een Hunter Douglas Award ontvingen, te weten:
– Pedro Pitarch Alonso (Madrid, Spanje)
– Adriana Debnárová (Bratislava, Slowakije)
– Frances Cooper (Auckland, Nieuw‐Zeeland)
– Javier Tellechea en Santiago Benenati (Montevideo, Uruguay)
– Verónica Francés Tortosa (Alicante, Spanje)
– José María Martín Padrón en Ana Caracuel Urbano (Madrid, Spanje)
en
uit Delft, Filippo Doria met ‘A library for the blind in the city of Rome’. De Nederlandse inzending is volgens de jury een voorbeeld van hoe een project een weerspiegeling is van de identiteit van de ontwerper. ‘De intrigerende, persoonlijke touch van de ontwerper trekt de toeschouwer steeds dieper het project in,’ aldus de jury.

Over twee jaar wordt Archiprix Internationaal gehouden in Ahmedabad, India. Gastheer is de gerenommeerde CEPT University

Reageer op dit artikel