nieuws

Lichtgewicht dak ook voor Nederland?

Architectuur

Een paar latten en stroken textiel, een beetje cement en wat latex. Met die ingrediënten heeft de 94-jarige Amerikaan George Nez al menig vluchteling van een dak voorzien. Maar is zijn dakconstructie ook geschikt voor Nederland?

Lichtgewicht dak ook voor Nederland?

Stedebouwkundige George Nez is dezer dagen te spreken op het International Festival of Art and Construction IFAC in het Ecodorp bij Bergen . Driehonderd architecten en architectuurstudenten uit 22 landen bouwen hier aan een ‘ecoparadijs’. Binnen het thema ‘zelfvoorzienende, landelijke architectuur’ kunnen deelnemers en andere geïnteresseerden een breed scala aan cursussen volgen.

 

Een van de attracties is het dak van Nez, die vijftig jaar in rampgebieden werkte, veelal in Afrika, maar dichter bij huis ook na de aardbeving van 1963 bij Skopje (Macedonië). Het dak is licht, sterk en eenvoudig te construeren uit simpele materialen. Een houten (of bamboe) frame, stroken textiel en een 3 centimeter dik mengsel van cement, zand en latex (in Bergen vervangen door ViscoBond) en iedereen kan een dak maken.

Nez ontwikkelde dit systeem in 1961 in Ghana, waar de Volta-rivier moest worden voorzien van een stuwmeer. Honderdduizend bewoners moesten snel worden verhuisd. Nez had achttien maanden de tijd om 14.000 nieuwe huizen te bouwen. Onder de druk van deze immense taak kwam hij op het idee om eerst kolommen neer te zetten met daken, zodat de mensen zelf in de schaduw hun wanden konden bouwen. Het dak, dat per vierkante meter 18 kilo weegt en 50 dollar kost, kan door een paar man op de kolommen worden getild.

 

Voor Nederland is wat isolatiemateriaal wellicht wenselijk. Wie ontwikkeld het dak zo door dat het ook toepasbaar wordt voor ons land?

Reageer op dit artikel