nieuws

‘Huis voor thuislozen’ wint FAKRO ontwerpwedstrijd

Architectuur

De Engelse architect James Furzer heeft de International Design Competition van Fakro en A10 magazine gewonnen. Zijn ontwerp ‘Homes for the Homeless’ bestaat uit speciale hangende huizen voor ongebruikte gevels. De daklozen kunnen hier tijdelijk hun intrek nemen en hebben zo een plek van waaruit zij zich weer kunnen ontplooien.

‘Huis voor thuislozen’ wint FAKRO ontwerpwedstrijd

In de jaarlijkse ontwerpwedstrijd worden architecten wereldwijd uitgedaagd om een innovatieve ruimte met daglicht te ontwerpen. Dit jaar had de titel ‘Fakro – Space voor new Visions’ en richtte zich op ‘de slimme ruimte’. Men zocht een ruimte waar nieuwe technologieën en circulaire stromen (materialen, voedsel, werk, energie, water, etcetera) samen komen.

De basis van James Furzers’ project gooide hoge ogen bij de jury. De onderbouwing van zijn project en de uitvoerbaarheid ervan met dakramen hebben Furzer de 1e prijs bezorgd (5000 euro).

De jury lette vooral op duurzaamheid, recyclebare materialen, functionaliteit, lichtinval en gebruiksvriendelijkheid. Verder speelden ethische en politieke invalshoeken en hun onderbouwing een belangrijke rol.  

Uit het juryrapport: “‘Home fort he homeless’ vestigt de aandacht op het steeds groter wordende probleem van meer en meer daklozen in Londen. Zij worden dagelijks blootgesteld aan sociale, fysieke en mentale problemen. Furzers’ project is gebaseerd op een veilige basis van waaruit deze groep mensen zich kan ontwikkelen.”

De tweede plaats, met een geldprijs van 3000 euro, gaat naar het HOPE team uit Polen en op de derde plaats, met een geldprijs van 2000 euro, eindigde Adam Phillip Kerechani uit de Verenigde Staten.

Reageer op dit artikel