nieuws

De paniek van Adriaan Geuze, de tien mooiste uitspraken uit Zomergasten

Architectuur

Er was machineporno met bokken, ankerdraden, brugelementen, dorpelbalken, bouwdokken, werkeilanden en spankabels. Er klonk trompetgeschal, flamenco, “top geile” soul en neurotische muziek. Er waren ruim 10.000 tweets. Adriaan Geuze vertelde zondagavond in Zomergasten over zijn liefde en afkeer voor het ingenieursvak. Marc Doodeman schreef op Cobouw.nl een samenvatting aan de hand van tien uitspraken.

De paniek van Adriaan Geuze, de tien mooiste uitspraken uit Zomergasten

1. Ik ben in paniek

“No pride, no shame”, zeggen de Engelsen volgens Geuze over het Nederlandse cultuurlandschap. Geuze klom over de vangrail van de A4 in Leiderdorp en maakte elke twintig meter een foto. “Schaamteloze lelijkheid”, zag hij. Een pannenkoekenboederij, reclameborden voor 06-lijnen en Boevenvangen.nl, een projectontwikkelaar die aankondigt nog meer te bouwen, McDonalds. “Ik snap het niet Wilfried”, wanhoopte Geuze richting de interviewer. Waar het Nederlandse landschap en het cultuurlandschap elkaar moeten kussen bombarderen de Unilevers van deze wereld ons met verschrikkeleke kleuren en gebouwen. Wordt hij er moedeloos van? Nee, zei Geuze. “Ik ben in paniek hierover! Heb jij dit besteld? Het onttrekt zich aan de democratie. Dit is de uitkomst van een proces waar je niet van weet dat dit de bedoeling was. De procedure is goed gevolgd, maar er komt iets uit dat niemand besteld heeft en waarvan geen wethouder zegt: dat heb ik gemaakt, maar het is wel iets wat jouw en mijn leefwereld is. Er is geen enkele reden waarom het er zo uit moet zien. De functionaliteit kan ik volgen. Maar het is provocatie van het Nederlandse landschap. De intimidatie op de reiziger is van een heftigheid en on-Nederlandsheid – dat trek ik.”

 

2. De ingenieurs werden naar huis gestuurd

De Nederlandse overheid heeft het na de Oosterscheldekering af laten weten. Langs de snelwegen ontstaat onverdraaglijke lelijkheid. “De meeste snelwegafslagen, alle stadsranden – die gronden zijn al jaar en dag in handen van pensioenfondsen, banken, bouwbedrijven en woningbouwcorporaties. Daar wordt mee gespeculeerd en gerommeld. Men hoopt dat de bestemmingen veranderen. Er wordt gelobbyd, afgekocht en uitgeruild. En daar ontstaan dit soort dingen (de ultralelijke “zichtlocaties” in Leiderdorp) uit. Dat onttrekt zich helemaal aan het democratisch proces. Het leidt niet tot het bevredigende, poëtische Nederland.” De trend is volgens Geuze: “De markt lost het op. Maar dat is niet waar. De markt denkt op korte termijn, de wethouder denkt vier jaar vooruit.” Vroeger had de overheid zelf het stuur in handen bij grote projecten. “Het was niet: we gooien het op de markt.” Na de Oosterscheldekering ontstond een nieuw fenomeen: ruimtelijke ordening. “Men stapte af van masterplan, onderzoek en implementatie en ging zich richten op procedures. De ingenieurs werden naar huis gestuurd.Tegenwoordig zijn het de juristen en de managers die werken voorbereiden en aanbesteden.”

 

3. De dijk is waar God, Bach en de ingenieur samenkomen

De grootvader van Geuze, ook Adriaan genaamd, kreeg in 1930 een baan als beheerder van de Noordelijke Lekdek, een belangrijke dijk. Dijken waren heilig, vond hij. Daar moest je vanaf blijven. Geuze’s grootvader was een Zeeuw, geloofde in God en was een Bach-fanaat. Die combinatie zorgde ervoor dat hij uit driehonderd mensen gekozen werd voor de baan als dijkbeheerder. Geuze: “De dijk is waar God, Bach en de ingenieur samenkomen.”

Lees de andere zeven uitspraken op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel