nieuws

ARC15 Architectuur Award jury bekend

Architectuur

De juryvoorzitter van de ARC15 Architectuur Award gaat er gelijk met gestrekt been in: “mode en schoonheid in de conventionele zin van het woord zijn irrelevant”, aldus Kees Kaan. Hoe discutabel deze stelling ook is, het onderstreept de doelstelling van de prijs om het project te belonen dat hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid combineert met hoogwaardige architectuur. Het belooft kortom een interessante editie te worden, met naast Kaan, ook Bastiaan Jongerius, Kirsten Hannema en Cor Nooteboom in de jury.

Kees Kaan, ooit oprichter van Claus en Kaan Architecten en nu medepartner in KAAN Architecten, vertelt in reactie op zijn voorzitterschap van de jury: “Een gebouw is pas goed als zijn fysionomie goed is, dat wil zeggen als zijn verschijning in overeenstemming is met het karakter, de functie, de essentie ervan. De fysionomie van een gebouw is de viriele expressie van deze blijvende waarden. Mode en schoonheid in de conventionele zin van het woord zijn irrelevant.”

Bastiaan Jongerius

Deze woorden zullen in goede aarde vallen bij jurylid Bastiaan Jongerius, die vorig jaar de ARC Architectuur Award won met de CONO Kaasmakerij in Westbeemster. Dit gebouw was compromisloos in zijn architectuur, dat in het teken stond van duurzaamheid en waarvan de verschijningsvorm voortkwam uit functionele overwegingen. Het eindresultaat was een monumentaal, maar ook zacht gebouw dat het landschap respecteert.

Kirsten Hannema

Naast Kaan en Jongerius zitten Kirsten Hannema en Cor Notenboom in de jury. Hannema staat bekend als scherpe criticus met oog voor detail. Ze schrijft onder andere voor de Volkskrant.

Cor Notenboom

Met Cor Notenboom wordt een belangrijke eigenschap van architectuur geborgd, te weten de constructie. Notenboom heeft in vele hoedanigheden voor de BAM gewerkt en begeleidt momenteel verschillende grootschalige projecten, waaronder de verbouwing van RIjnstraat 8 te Den Haag en de PPS-project voor de Hooge Raad in Den Haag.

Ham Tilman

Harm Tilman zal vanuit de redactie als jurysecretaris optreden. De redactie van de Architect wenst de juryleden van de ARC15 Architectuur Award veel wijsheid en plezier bij het beoordelen van de inzendingen.

Reageer op dit artikel