nieuws

Zelfvoorzienende containerwoning

Architectuur

De Nederlandse startup Sustainer Homes bouwt containerwoningen die zelf genoeg stroom en voldoende water opvangen om onafhankelijk te kunnen leven. De container van de startup is onder andere uitgerust met zonnepanelen, een batterij voor energie-opslag en een warmtepomp waarmee de container zelfvoorziend is. De ‘woning’ is onder andere operationeel te zien tijdens de Off-Grid Campus in 2016.

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 organiseert Pakhuis de Zwijger als Cultureel Intendant een Off-Grid Campus op de Kop van het Java Eiland in Amsterdam. Sustainer Homes is partner in het realiseren van deze tijdelijke campus waar gedurende een periode van 10 weken onderzoek wordt gedaan naar de toekomst van Europa in 2040.

Containerhome 

In de tien weken dat de tijdelijke campus operationeel is wordt off grid afscheid genomen van de oude systemen van de stad. Deze systemen zijn niet langer de oplossing, maar vormen niet zelden onderdeel van het probleem. Er wordt gezocht naar nieuwe verbanden, op nieuwe manieren: sustainable, circulair en autonoom. Tijdens het evenement wordt eigen energie opgewekt, het drinkwater wordt direct uit het IJ gehaald, melk en eieren komen van de koeien en kippen die op de Kop van Java worden gehouden. Het voedsel is afkomstig van de boeren uit de regio.

 

Deelnemers en vraagstukken

Honderd Nederlandse en honderd Europese studenten, honderd young professionals en honderd leerlingen van Amsterdamse ambachtsscholen komen vanaf maart 2016 tot eind juni 2016 samen op Kop Java in Amsterdam. Studenten van kunstacademies, hogescholen en universiteiten komen uit de verschillende Nederlandse steden en uit de hoofdsteden van de Europese Unie. De Nederlandse deelnemers zijn derdejaars aan hogescholen en universiteiten; de internationale deelnemers zijn net klaar met hun opleiding en zoeken verdere verdieping.

De young professionals verbinden zich vanuit hun werkgevers voor deze periode aan de grote stedelijke en maatschappelijke vraagstukken en de ambachtsleerlingen bouwen en onderhouden gedurende de gehele periode de fysieke campus. Tien weken werken ze samen, onderzoeken ze en bouwen aan de toekomst van Europa: Exploring Future Europ

Op 27 augustus organiseert Pakhuis de Zwijger een expositie over de  EU2016 Creative Campus. 

 

Reageer op dit artikel