nieuws

Video van de Week – Shiver House

Architectuur

Ontwerpstudio NEON uit Londen heeft als onderdeel van de Barfotastigen tentoonstelling in Finland het ‘Shiver House’ ontworpen. Het jaarlijkse outdoor evenement in Korppoo in de Turku archipel in het zuiden richt zich op locatiegebonden kunst waarmee een interactie met de omgeving en toeschouwers wordt uitgelokt.

Video van de Week – Shiver House

Het ‘Shiver House’ verwijst naar de principes van de mökki, de traditionele Finse hutten, maar dan met een poëtische twist. De vierzijdige houten frames van de hut is bekleed met ongeveer 600 shingles van polypropyleen in contragewicht gemonteerd op rijen gespannen staaldraad. Bij goed weer blijven de platen plat liggen waardoor het uitzicht op het omliggende landschap niet wordt gehinderd. Wind, regen en sneeuw zorgen voor een bewegend effect en vormt een beschermende, beschuttende huid zoals van een dier.

Volgens NEON directeur Mark Nixon is het ontwerp gebaseerd op een dierachtige structuur. “Het beweegt mee met de omliggende natuurlijke krachten. Het is bedoeld als een onderzoek naar hoe architectuur kan worden gebruikt om een nauwere emotionele band met de bewoners en de natuur te creeeren.“

De tentoonstelling in Finland is tot 30 september te zien. 

Reageer op dit artikel