nieuws

Versoepelde regels bij zelfbouw

Architectuur

Zelfbouwers hebben sinds 1 juli meer ruimte om af te wijken van het Bouwbesluit. Architect Joris Verhoeven vindt dat een goede zaak, maar volgens hem is er meer nodig: “Elke keer moet je een strijd aan.”

Versoepelde regels bij zelfbouw

Heerlijk die ruimte. Zo noemt architect Joris Verhoeven zichzelf op Twitter. Een maand geleden vroeg de hji zich via datzelfde medium af of de regels voor zelfbouwers per 1 juli inderdaad zouden veranderen, zoals al langer was aangekondigd. Ja dus.

“Ik ben daar erg blij mee. Waarom? Omdat je bij particulier opdrachtgeverschap heel vaak aanloopt tegen dingen die niet kunnen. Een slaapkamer van 2,4 hoog bijvoorbeeld. Mag niet. En waarom moet die trap zo lang en lui? Kan het niet korter?”

Minister Blok voelde met de zelfbouwers mee en creëerde ruimte in de regels. Soepeler eisen voor trappen, traphekjes en afmetingen van ruimtes, plafondhoogten van slaapkamers, het zijn volgens Verhoeven stuk voor stuk overwinningen voor de zelfbouwende particulier. “En het is ook een goede zaak dat je nu onafhankelijk van het energienet kunt bouwen.”

Morrelen aan eisen voor traphekjes is levensgevaarlijk, menen tegenstanders. Onzin, pareert de architect. “Niet als je geen kinderen hebt.” Dat is eigenlijk zijn grootste kritiek op het Bouwbesluit: het maakt maatwerk, zijn corebusiness, erg lastig.

 Lees verder op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel