nieuws

Vakantietip: Bergmuseum MMM Corones in Zuid-Tirol door Zaha Hadid

Architectuur

Nog inspiratie nodig voor vakantiebestemmingen? de Architect heeft wat tips voor architecten op zoek naar bijzondere gebouwen, locaties of evenementen. Vandaag het Messner Mountain Museum Corones dat op 2275 meter hoogte in Zuid-Tirol, Italie, in een bergtop is aangelegd. Het museum maakt onderdeel uit van het Plan de Corones/Kronplatz is ontworpen door Zaha Hadid

Vakantietip: Bergmuseum MMM Corones in Zuid-Tirol door Zaha Hadid

 

Bergbeklimmer Reinhold Messner opende zijn zesde en laatste museum waarin de geschiedenis en de ontwikkeling van het bergbeklimmen wordt verteld. Van de klimuitrusting en de veranderingen over de afgelopen 250 jaar, tot de triomfen en tragedies van ’s werelds beroemdste bergen – Matterhorn, Cerro Torre, K2. Het MMM Corones bevat unieke objecten en afbeeldingen, verzameld door Messner in zijn leven als bergbeklimmer en ontdekkingsreiziger.

Corones Museum Italie door Zaha Hadid  Hadid MMM Corones Bergmuseum Zuid Tirol Italie

MMM Corones onderscheidt zich van andere musea door zijn ligging, het uitzicht en de architectuur van Hadid. Het betonnen gebouw is op bijzondere wijze geïntegreerd in de omgeving. Het museum bevindt zich voornamelijk ondergronds in de berg, verdeeld over drie verdiepingen. Daardoor is het pand energiebesparend: het behoudt ’s zomers en ‘s winters een constante temperatuur.

 Hadid MMM Corones Bergmuseum Zuid Tirol Italie

Corones Museum Italie door Zaha Hadid

Corones Museum Italie door Zaha Hadid

Vanaf de entree op de bovenste verdieping leiden trappen de bezoeker langs drie expositieverdiepingen naar beneden. Er zijn grote uitkijkvensters en een indrukwekkend panoramaterras van zo’n veertig vierkante meter om te kunnen genieten van een uniek 240°-uitzicht op de Alpen en de Dolomieten. Het museum bevat tevens een centrale expositieruimte voor grote voorstellingen en presentaties en een bioscoop met twintig stoelen.

Hadid MMM Corones Bergmuseum Zuid Tirol Italie

Corones Museum Italie door Zaha Hadid

Reinhold Messner

 Reinhold Messner (1944) beklom als eerste alle bergen hoger dan 8.000 meter en bereikte de top van de Mount Everest zonder extra zuurstof. Hij zette het Messner Mountain Museum Project op om het publiek te informeren over bergen en alpinisme. Andere musea zijn het MMM Firmian, Ortles, Juval, Dolomites en Ripa en gaan over de kunst, cultuur, religie en merkwaardigheden van berggebieden in de hele wereld.

Hadid MMM Corones Bergmuseum Zuid Tirol Italie

Praktisch

Het MMM Corones is vanaf 24 juli in de zomermaanden dagelijks geopend van 10.00-16.00 uur (eerste zondag in juni tot de tweede zondag in oktober). In de winter is het museum dagelijks open van de eerste zondag in december tot midden april. MMM Corones is te voet te bereiken of via de gondel. Bezoek voor meer informatie www.mmmcorones.com.

Hadid MMM Corones Bergmuseum Zuid Tirol Italie 
Bekijk de foto’s van de bouw

Reageer op dit artikel