nieuws

The Shaded Dome voor warme locaties

Architectuur

Poly-Ned, Zwarts & Jansma en Royal HaskoningDHV ontwikkelden een koepel voor het verkoelen van onder andere sportwedstrijden op warme locaties. Daarnaast is ‘The Shaded Dome’ geschikt voor het creëren van aangename temperaturen op andere evenementen zoals (reizende) tentoonstellingen.

The Shaded Dome voor warme locaties

De koelkoepel van Poly-Ned, Zwarts & Jansma en Royal Haskoning bestaat uit een grote opblaasbare klimaatgeregelde koepel die wordt vastgezet met staalkabels. De koepel wordt geplaatst onder een tentoverkapping die beschermt tegen de zon, hoge temperaturen, wind en vochtigheid. Het microklimaat komt tot stand door een constante luchtstroom tussen de koepel en overkapping en door de speciale combinatie van diverse membraanmaterialen. De integratie van de passieve ontwerpelementen en het microklimaat zorgen voor een comfortabel binnenklimaat voor de bezoekers. De Shaded Dome maakt daarnaast efficiënt gebruik van materialen, is hij geschikt voor hergebruik en voorziet hij zelf in zijn energiebehoefte.

Koepel Haskoning, Zwarts & Jansma en Poly-Ned 

De discussie rondom het WK in Qatar was voor de ingenieurs de aanleiding om de koepel te ontwikkelen. De vorm en grootte van de koepel is aanpasbaar. De indeling en de algemene vorm kan zelf worden bepaald. De overkapping kan over bijna drie voetbalvelden (20.000 m2) tegelijk worden gezet.

The Shaded Dome door Haskoning, Zwarts en Jansma en Poly-Ned

Door dit soort ‘onmogelijke’ evenementen te organiseren, ontwikkel je juist duurzame technologie, zegt Rob Torsing, directeur van Zwarts Jansma architecten. Hij zag het WK voetbal in Qatar als een uitdaging en wuift de commotie rondom ‘Qatar 2022’ weg. ‘Het is heel eurocentrisch om alle evenementen in Noord-Amerika en West-Europa te willen organiseren’, zegt Torsing.

Shaded Dome Haskoning, Zwarts & Jansma en Poly-Ned 

Koepel Haskoning, Zwarts & Jansma en Poly-Ned

 

 

Reageer op dit artikel