nieuws

Off-grid in een omgebouwde zeecontainer

Architectuur

De Nederlandse startup Sustainer Homes bouwt zeecontainers om tot zelfvoorzienende woningen. Een Sustainer wekt voldoende stroom op en vangt voldoende regenwater op om in het Nederlandse klimaat comfortabel off-grid te kunnen wonen. Ook een rioolaansluiting is overbodig.

Off-grid in een omgebouwde zeecontainer

Door Maartje Henket 

Sustainer Homes is een initiatief van socioloog Gert van Vugt, milieutechnoloog Wolf Bierens, architect Sol van Kempen en Jacintha Baas op de business development. 

Het bedrijf wil woningen maken voor de recreatiemarkt, starters, en uiteindelijk iedereen die off-grid wil wonen. “We beginnen met de recreatiemarkt, omdat dat het gemakkelijkst is. We zijn met banken in gesprek over hypotheken en met gemeentes en andere eigenaren van grote stukken grond over tijdelijke staplaatsen, maar dat kost wat tijd. Terwijl mensen die ruimte willen verhuren aan toeristen de grond veelal in eigendom hebben.”

  

Een zeecontainer is ruim dertien meter lang, bijna 2,5 meter breed en ruim 2,5 meter hoog. De eerste Sustainer, in Hilversum, staat op stoeptegels. “Hij kan niet gewoon op de grond staan in verband met roesten. Nu zijn we benieuwd of dit voldoende fundering is, of dat het in de loop van een jaar gaat verzakken.”

  

Om condensatie tegen de binnenkant van de stalen containerwand te voorkomen, is het binnenwerk volledig losgehouden van de wand en afgewerkt met een waterdicht membraan. De containerwand is afgewerkt met een vochtwerende coating.

  

Ook warmte is een item in zo’n stalen doos. “Maar als het echt warm is, schijnt altijd de zon”, zegt Van Vugt opgewekt. “En dan wek je zeker genoeg stroom op om goed te kunnen koelen.” Het koelen geschiedt deels middels de ventilatie, die wordt aangestuurd door een warmtepomp.

  

Het riool is overbodig dankzij de Separet. Dit in Frankrijk veelgebruikte toiletsysteem scheidt urine van vaste stoffen en verwerkt alles tot water en een soort potgrond die je zo in de tuin kunt strooien. Het afvalwater gaat via een helofytenfilter gereinigd terug het oppervlaktewater in.

  

Het bedrijf heeft nagedacht over een sedumdak, maar dat moet wachten tot een volgende fase. “Ten eerste heb je dan een schuin dak nodig en ten tweede komen we dan met de regenwateropvang in de knel. Tegelijk verbetert sedum wel de opbrengst van de zonnepanelen, dus het is zeker iets waar we in de toekomst naar gaan kijken. Maar voor nu moet de afnemer zich tevreden stellen met de optionele verticale tuin tegen de wanden.”

  

Sustainer Homes wil een catalogus opbouwen met een breed scala aan bouw-, schakel- en inbouwmogelijkheden waaruit afnemers hun eigen ideale Sustainer kunnen samenstellen. Wat dat gaat kosten is nog niet bekend, maar het eerste volledig ingerichte Sustainer kost 75.000 euro. “Dat is dan inclusief zonnepanelen, vaatwasser, kasten en de kussentjes op de bank.”

Het bedrijf krijgt veel vragen over een dubbelgroot Home, dus die gaat het dit najaar nog ontwikkelen. Dubbelgroot (60 m2) kan natuurlijk op verschillende manieren, maar het is wel zaak is om te zorgen dat er voldoende zonne-energie kan worden opgewekt.

  

De eerste Sustainer is aangeschaft door Energiebedrijf Eneco, dat gedurende twee jaar met het jonge bedrijf gaat samenwerken om nieuwe duurzame technieken en smart home toepassingen te testen in de praktijk. 

De Sustainer is in de eerste helft van 2016 operationeel te zien tijdens de Off-Grid Campus  van Pakhuis de Zwijger. 

 Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel