nieuws

Nieuwe invulling voor Tropicana

Architectuur

Het in verval geraakte subtropisch zwemparadijs, Tropicana, aan de Maasboulvard in Rotterdam krijgt een nieuwe invulling. Een groep ondernemers en een investeerder leggen samen met Superuse Studio de laatste hand aan het plan BlueCity010.

Nieuwe invulling voor Tropicana

Het project gaat ruimte bieden aan dertig ondernemers die zich richten op de blauwe economie. Hierin wordt in de basisbehoeften voorzien met wat lokaal voorhanden is. Het is gebaseerd op hoe de natuur werkt en gaat uit van samenwerking in plaats van concurrentie. In geval van BlueCity010 is dit een circulair ecosysteem van processen, waarbij het afval van de een weer grondstof is voor de ander.

Het pand wordt flink opgeknapt en transparant gemaakt. Groene gevels voor het afvangen van fijnstof, daken met zonnepanelen, koeling met Maaswater. Bovendien kan iedereen naar binnen, om te zien en te leren, hoe de duurzame stad en circulaire economie van de toekomst eruit ziet.

Het initiatief komt van het bedrijf RotterZwam (Siemen Cox & Mark Slegers) dat in Tropicana al 2,5 jaar paddenstoelen kweekt op afval van de stad: koffiedik.  Voor de invulling wordt samengewerkt met Superuse Studio, een projectontwikkelaar en een impact investeerder.

Er is ruimte voor kantoor, werkplaatsen, kleinschalige productie, ontvangst en demonstratie. Ook kennisinstellingen en onderzoekers sluiten aan en er is veel ruimte voor leer/werkplekken en stagiairs. En uiteraard horeca, met duurzame en lokale producten. De reeds in Tropicana gevestigde ‘Aloha bar’ blijft.

Stichting ifund wil de plannen financieren.

Reageer op dit artikel