nieuws

Kartonnen tent voor festivalgangers

Architectuur

Een groot deel van de festivalgangers bestaat uit studenten, waaronder ook die van de TU Delft. Uit deze groep heeft Wout Kommer samen met twee medestudenten, bedenker Jan Portheine (23) – die net is afgestudeerd – en Bas Hacking (18), de KarTent ontworpen. De kartonnen tent is bedoeld om het milieu te sparen. Binnenkort staat het onderkomen op Mysteryland en wordt hij gebruikt door 150 eerstejaars TU-Studenten.

Kartonnen tent voor festivalgangers

 

“Eén op vier tenten wordt na eenmalig gebruik op een festival achtergelaten,” zegt TU-student Wout Kommer (23). “Dat zijn 25.000 tenten per jaar. Dat heeft een enorme impact op het milieu.”

Kommer gaat verder: “Dit is een wegwerp-festivaltent volledig gemaakt van karton. Na het festival kan de tent direct naar de recycling van de papier-industrie, zodat hij opnieuw wordt gebruikt om wc-papier, schoolboeken, schoenendozen of andere dingen van te maken.”

Duurzame Kartent 

Blijft het droog in de tent? “Hij blijft gemakkelijk vier dagen droog. Door de constructie stort hij niet in. Er zit een verstelbaar luikje in voor frisse lucht. En anders dan andere tenten, blijft de KarTent ’s ochtends donker. Je kunt dus je roes uitslapen zonder ochtendlicht of warmte van de zon.”

Bij wijze van proef zetten de mannen hun KarTenten op bij allerlei festivals. Afgelopen weken waren ze bij Farmfest, Welcome to the village en MadNes. Het volgende wordt Mysteryland. “De reacties zijn heel enthousiast,” zegt Kommer.

“Vanaf volgend jaar kunnen mensen een tent voor enkele tientjes reserveren. Dan staat hij klaar en we nemen ze ook weer in. Ze zijn te groot voor achter in de doorsnee auto.” De KarTent, geschikt voor twee personen, is 240 centimeter lang, 160 breed en 140 hoog.

Australië

Het blijft niet bij festivals, ook reguliere campings zijn inmiddels geïnteresseerd. En sinds gisteren is een sponsordeal rond met de Rabobank, de Ideation Club en Yes!Delft. Jan Portheine: “We mogen 150 KarTenten plaatsen voor studenten tijdens de eerstejaarsweekend kampen van Delft. Het is interessant voor sponsors omdat je de zijkanten van de tenten makkelijk kunt bedrukken met logo’s en reclame. Wat overigens heel uniek is: je kunt hem als indivdu ook laten bedrukken met foto’s, teksten of tekeningen.”

Eerder dit jaar wonnen Kommer, Portheine en Hacking met hun KarTent de Delftsch Studenten Corps Ondernemersprijs. En ze hebben grootse plannen. Kommer: “Wellicht kunnen de tenten ook gebruikt worden voor vluchtelingenkampen en in Derde Wereldlanden.”

Portheine legt nu contacten in Australië. ,,Iemand zei me dat de KarTent seizoensgebonden is. Maar als het hier winter is, is het in Australië zomer. Dus ga ik daarheen en kijken of festivals interesse hebben.”

 Meer informatie

Bron: AD

Reageer op dit artikel