nieuws

In lege kantoren ruimte voor 25.000 woningen

Architectuur

Van de 8,7 miljoen vierkante meter leegstaande kantoren kan 35 procent worden omgebouwd tot woningen. Deze extra woningen voorzien in 5 procent van de woningbehoefte van de 258 onderzochte gemeenten.

In lege kantoren ruimte voor 25.000 woningen

Dit blijkt uit een data-analyse die Deloitte uitvoerde in samenspraak met makelaarsvereniging NVM en mede op basis van data van het Kadaster. In de onderzochte gemeenten kunnen ongeveer 25.000 woningen worden gecreëerd op een totale vraag van 490.000 woningen tot aan 2025. De directe transformatiepotentie bedraagt ongeveer 9.600 woningen, in kantoren die volledig leegstaan en op korte termijn kunnen worden verbouwd.

Het grootste deel van de leegstaande kantoren die kunnen worden getransformeerd staat in de Randstad: 60 procent is geconcentreerd in de provincies Noord- en Zuid-Holland. De leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt bedraagt op dit moment ongeveer 17,5 procent. Een groot deel van deze leegstand is bovendien structureel.

Deloitte selecteerde gemeenten met een kantorenvoorraad van minimaal 10.000 m2, kantoren van minimaal 500 m2 met een bouwjaar van voor 2000 die al minimaal een jaar leegstaan. De 258 onderzochte gemeenten voldeden aan de voorwaarden, die onder meer inhielden dat er voldoende kantorenaanbod in de gemeente is. Ook moeten de kantoren liggen in buurten met meer dan honderd huishoudens.

De data-analyse laat zien dat 35 procent van het kantorenaanbod potentie heeft om getransformeerd te worden tot woningen. Een aandachtspunt is dat twee derde van de leegstaande kantoren die voor ombouw naar woningen in aanmerking komt, niet geheel leeg is op dit moment. In die gevallen zouden bestaande huurders eerst moeten worden uitgeplaatst. Dat maakt dat het ombouwproces van een leeg kantoor naar een geschikte woning nog niet op korte termijn kan plaatsvinden.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel