nieuws

Hoera, een prijs voor het mooiste detail!

Architectuur

Zelf zijn we er erg blij mee: dankzij sponsor Kubus hebben we de serie ARC Awards kunnen uitbreiden met een prijs voor het best gedetailleerde project. Juryvoorzitter Ronald Schleurholts hoopt dat de prijs de aandacht voor het detail wat zal doen toenemen.

Hoera, een prijs voor het mooiste detail!

“Het detail is onderschat in Nederland”, aldus de partner bij cepezed. “Heel veel architecten richten zich erg op concepten en de hoofdstructuur van een gebouw, terwijl aannemers zich focussen op inkopen en planning. Maar het detail is wat je uiteindelijk ziet in een gebouw. De hoofdstructuur zie je vanaf de snelweg, maar binnen zijn het de latjes en aftimmerwerkjes die de kwaliteit bepalen. Het vooraf doordenken van het uitvoeren en de bouwmethodiek van een gebouw kan leiden tot enorme kwaliteits- en procesverbeteringen – hetzelfde geld met een veel beter en duurzamer resultaat. Dit is zinvol voor zowel de architect als de bouwer. Bovenal echter, is dit de kwaliteit die de gebruiker en bezoeker uiteindelijk beleven en waar zij jarenlang tegenaan zullen lopen. Geef het detail dus de aandacht die het verdient!”

Schleurholts  is zelf een meester in het droge detail. Eerder zei hij al eens dat hij pas tevreden is als hij een gebouw ‘bijna weg heeft gedetailleerd’. In een vraaggesprek over de ARC Detail haast hij zich echter te zeggen dat niet alleen streng functionalistische ontwerpen een kans maken. 

“Details kunnen op heel veel verschillende manieren indruk maken. Het gaat om het vakmanschap waarmee een gebouw in elkaar wordt gezet. We zoeken het slimste detail, dat iets toevoegt dat er nog niet was. Dus een fantastische ambachtelijke kapconstructie met hout kan winnen, als er een vernieuwend element in zit. Het gaat om het detail in relatie tot opgave. En bij de ene opgave past een ander detail dan bij de andere.”

 

 

 

Als voorbeeld van een vernieuwende constructie in hout, noemt Schleurholts Shigeru Bans golfgebouw op het Koreaanse eiland Jeju. “Een fantastische houten boom als dakconstructie, maar ook plafond en verlichtingsarmatuur met dag- en kunstlicht. En bovenal een spectaculaire definiëring van de ruimte.”

Het detail gaat bijna per definitie over het verknopen van bouwcomponenten en veelal ook verschillende bouwdisciplines. “Het is dan ook interessant wanneer in het detail ook deze interdiscipinlaire aanpak herkenbaar is. Kun je als architect de inbreng van een heel ontwerp- en bouwteam structureren en verder brengen, zonder dat het een optelling wordt? Als je samen het detail verder hebt gebracht, dan strekt dat wel tot aanbeveling. Ketensamenwerking is tenslotte belangrijker dan ooit.”

  

Toyo Ito ontwierp de betonnen Tama Art Library in Tokyo; een prachtige symbiose tussen constructie, ruimtelijkheid en architectuur en in Schleurholts’ ogen een meesterwerk van droog detailleren. “Het gebouw bestaat uit een dragende betonnen schijven met uitgesneden boogstructuren en een spectaculaire ruimtelijkheid. Deze betonnen constructie is eigenlijk de architectuur. Heel consequent is dan de glazen gevel op een fenomenale manier in het beton gepakt, superzuiver en strak uitgewerkt. Ook de inrichting en de verlichting door middel van uplighters versterken de neergezette structuur. Dit gebouw is een totaalconcept dat je kan destilleren in twee details, zo helder is het. Alles werkt waanzinnig samen.” 

Het aardige is dat er verschillende benaderingen zijn van een goed detail. Je kan als architect winnen als je net zo lang met de installateur, de aannemer en de ingenieurs hebt doorontworpen tot je tot een ‘droog’ optimum kwam, waarbij je tot de kern van de verbinding bent gekomen. Daartegenover kan het ook interessant zijn om echt ‘vette’ details te zien, een fantastisch ornamenteel detail dat een heel gebouw doet spreken.

Jury

Er zitten nog meer ‘detailleurs van naam’ in de jury: partner Arie van der Neut van Studioninedots, leider Tillmann Klein van de facade research group van de TUDelft, directeur George Henkens van ingenieursbureau Aronsohn en directeur-bestuurder François Claessens van de Woningbouwvereniging Hoek van Holland. Claessens is tevens filosoof. Onze redacteur techniek Maartje Henket treedt op als secretaris.

ARC15 Detail Award

De ARC15 Detail Award zoekt naar de mooiste details in hun context. Goede detaillering draagt bij aan de esthetiek en de functionaliteit van een gebouw en is daarmee mede bepalend voor de ervaring en de waardering ervan. Ons uitgangspunt is dat een goede detaillering het gebouw, en daarmee het ontwerp, beter maakt. De prijs bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept.

 

Reageer op dit artikel