nieuws

Herbestemming voormalige Ringersfabriek stap dichterbij

Architectuur

Dobla, het chocoladebedrijf uit Heerhugowaard dat een Chocolate Experience wil beginnen in de voormalige Ringers Chocoladefabriek in het centrum van Alkmaar, heeft genoeg partners gevonden voor een aantrekkelijke publieksattractie.

Herbestemming voormalige Ringersfabriek stap dichterbij

Dat bleek afgelopen week tijdens de presentatie van de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek naar de plannen. Daarmee is voor Dobla aan een belangrijke voorwaarde voldaan om door te gaan met dit project.

Eigenaar van het pand is Rabo Vastgoed-divisie BPD. De opgeheven Rabo-ontwikkelingsdochter MAB Development verwierf het fabrieksterrein in 2008 met het oorspronkelijke plan om er 37.000 m2 retail te ontwikkelen. Die plannen zijn van de baan. Momenteel wordt gekeken naar een andere invulling.

De ambities van Arthur Dontje, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van Dobla, om er een internationaal hoogstaande patisserie-opleiding te starten, kunnen worden gerealiseerd door de complete verhuizing in 2018 van Culinair Centrum Beverwijk naar Ringers. Dit landelijk vermaarde particuliere culinaire opleidingscentrum biedt koks- en patisserieopleidingen op hoog niveau, en kijkt uit naar de samenwerking met het innovatiecentrum van Dobla bij de ontwikkeling van de nieuwe top-opleiding.

Een groot deel van de gerestaureerde chocoladefabriek kan in gebruik worden genomen als hotel en conferentiecentrum. Investeerders die schuilgaan achter de naam Achterberg Hotels hebben zich hiervoor gemeld. Kamers voor Hotel Ringers kunnen als ludieke actie al geboekt worden. Het hotel wil de hotelbar invullen als een combinatie van cocktailbar en likeurdistilleerderij.

Aanvullende horeca zoals lunchroom, restaurant, coffee experience en ijssalon heeft de beste kansen door dit allemaal in handen van één marktpartij te brengen. Hiervoor is Albron Leisure uit De Meern in beeld. Voor de wine experience is BeauVin uit Alkmaar aangesloten. Een zuivelexperience met productie en verkoop van ijs, slagroom, zuiveldesserts en kaasproducten wordt opgezet door Kaasspeciaalzaak Blankendaal uit Alkmaar.

Dobla, de gemeente Alkmaar en BOEi, een non-profit organisatie die zich inzet voor restauratie en herbestemmen van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed in Nederland, onderzochten de afgelopen maanden de haalbaarheid van de restauratie en herbestemming van de voormalige chocoladefabriek. De onderzoekers voorzien een financieel tekort als dit gebeurt, maar dat probleem lijkt op te lossen.

Streven is dat BOEi het pand verwerft en restaureert en vervolgens verhuurt aan gegadigden. BOEi heeft ook na dit haalbaarheidsonderzoek nog steeds interesse in de aankoop en houdt de beste papieren (POM-status, professionele organisatie voor monumentenbehoud) om fondsen, donaties of subsidies te vinden voor een tekort van deze omvang, bijvoorbeeld via Bankgiroloterij, Nationaal Restauratiefonds en/of de provincie.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Reageer op dit artikel