nieuws

Eerste wolkenkrabber van Jean Nouvel in New York

Architectuur

Nieuwe beelden tonen details van het ontwerp van de 53W53 woontoren door de Franse architect Jean Nouvel, die een plaats naast het Museum of Modern Art (MoMa) in New York’s 53rd Street zal bezetten. Met een taps toelopend profiel en een daklijn gespreid over drie onregelmatige niveaus, zal de 320 meter hoge wolkenkrabber 139 appartementen huisvesten, met inbegrip van grotere woningen die hele verdiepingen innemen en maisonnettes met eigen liften.

Eerste wolkenkrabber van Jean Nouvel in New York

De MoMa Tower

MoMa zal de tweede, vierde en vijfde verdieping van het 82 verdiepingen tellende gebouw innemen. Dit creëert nieuwe, publieke ruimtes in het gebouw, plaatselijk bekend als ‘de MoMA Tower’. Het project maakt deel uit van een groter uitbreidingsplan door het museum dat ook de controversiële sloop van het American Folk Art Museum bevat, van de Amerikaanse architecten Tod Williams en Billie Tsien.

Nouvel_NewYork

De vorm

Jean Nouvel’s ontwerp is een constructie van blootliggend staal, waardoor een zigzaggende patroon van stutten, verspreid over de gevel, ontstaat. De vorm van het gebouw, dat steeds smaller wordt op weg naar de top, zorgt ervoor dat elk appartement een ander grondplan heeft. De hellende gevel vereist een speciaal systeem van zonnewering voor de ramen.

Lees meer op Architectura.be

Reageer op dit artikel