nieuws

Bewezen aardbevingsbestendig in drie dagen

Architectuur

In drie dagen aardbevingsbestendig, met een houtbouwskelet dat zijn aardbevingsbestendigheid al heeft bewezen. Dat belooft de Nederlandse vertegenwoordiger Refhos van het Japanse bouwsysteem Suteki.

Bewezen aardbevingsbestendig in drie dagen

Door Maartje Henket 

Suteki bouwt al decennia lang aardbevingsbestendig, waarvan vijftien jaar met het Suteki Wood System. Dit systeem bestaat uit houten liggers en kolommen met koolstofstalen koppelingen in de knopen. Het lost een deel van de schijfwerking op in de knopen, waardoor het de architect nauwelijks beperkt in zijn ontwerpvrijheid. Geen tunnelvormige ruimtes met kleine raampjes dus, maar glazen puien en een vrije overspanning tot 7,2 meter.

  

“Het vernuft zit in de stijve koppeling van het gebint en in het feit dat het systeem volledig is uitgeëngineerd”, zegt woordvoerder Radboud van Hemel van Refhos. “De producent weet precies wat de portalen kunnen hebben en bij welke belastingen er een wandje bij moet komen.” Dat zijn dan smalle wanddelen (bijvoorbeeld 60 cm) die veel vrijheid overlaten voor de invulling van de ruimte. “Het mooiste is echter de bewezen techniek. Niemand anders hier kan vijftig jaar ervaring claimen.”

  

In Japan worden sinds 2000 jaarlijks honderden Suteki Wood System woningen gebouwd. De producent heeft tweelaags woningen getest met een aardbevingskracht van 7,2 op de schaal van Richter, 1,25 keer de kracht van de Hanshinbeving in 1995. “Dit zegt helaas onvoldoende over de toepasbaarheid voor de Groningse situatie, de zogenaamde geïnduceerde aardbeving. Dat het systeem aardbevingsbestendig is staat vast, hoe we het gaan toepassen in Groningen nog niet. Dit gaat Refhos uitzoeken met steun van de NAM en partners, en in samenwerking met De Ontwerpdivisie, ABT|Wassenaar en Lüning Adviesbureau”, aldus Van Hemel.

  

Suteki is geschikt voor alle soorten laagbouw en in aardbevingsgebieden voor hoogbouw tot enkele verdiepingen. De assemblage werkt als een bouwpakket. Het risico dat de verbindingen loskomen wanneer het hout krimpt, uitzet of schudt is volgens Van Hemel nihil doordat deze zijn opgesloten in de X-, de Y-, en de Z-richting.

  

Het voordeel van hout ten opzichte van een volledig stalen constructie is de duurzaamheidsfactor. Van Hemel stelt zich voor dat het systeem op termijn, bij gebleken succes, in Groningen kan worden vervaardigd van hout uit duurzaam beheerde plantages in Noord-Europa.

Groningen is een krimpgebied, en de nieuwbouwmarkt is bij gevolg niet denderend. Van Hemel ziet dan ook vooral kansen voor de vervangings- en nieuwbouwmarkt. “Als je woningen moet verduurzamen en aardbevingsbestendig moet maken, is het de vraag of je moet kiezen voor een – vaak suboptimale – renovatieoplossing, of dat je beter kunt gaan voor een degelijk nieuwbouwsysteem. Dit zou de bewoner of huurder echt meerwaarde kunnen bieden met een integrale oplossing in een nieuw jasje. Dan maar alles in een keer helemaal goed.”

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel