nieuws

Architectuurstudio HH en Jo Coenen winnen opdracht Spuikwartier

Architectuur

De aanbestedingsprocedure voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier is gewonnen door het consortium van Boele van Eesteren / Visser Smit Bouw, met als architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists.

Architectuurstudio HH en Jo Coenen winnen opdracht Spuikwartier

Het winnende consortium heeft een integraal plan gemaakt voor een nieuw cultuur- en onderwijscomplex waarin het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium gezamenlijk worden gehuisvest. Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd binnen de door de gemeenteraad gestelde planologische en financiële kaders en wordt de komende 25 jaar ook door het consortium onderhouden.

Naast de culturele functies, komen er woningen, horeca, een hotel en winkels in het gebied. Dit om meer reuring in dit deel van het Haagse centrum te brengen. Ook komt er een fietsenkelder voor 1500 fietsen.

Levendig en duurzaam

Volgens verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller zorgt het nieuwe ontwerp voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat in het gebied tussen Turfmarkt, Turfhaven, Schedeldoekshaven en Spui. Er komen wandel- en fietsroutes met een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt en goede verbindingen met de omliggende buurten. Aan de zijde van de Schedeldoekshaven komt een multifunctioneel en groen stadsbalkon. De Breeamscore is ‘Excellent.

Open plint

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex heeft een toegankelijke plint met meerdere voordeuren. De publieksfuncties liggen dicht bij de begane grond en de zalen liggen naast elkaar waardoor het gebouw een bescheiden hoogte krijgt van 38 meter. Het gebouw is daarmee aanmerkelijk lager dan het naastgelegen stadhuis (50 meter). Door de compacte opzet, de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak is het ook een zeer duurzaam gebouw.

 

Vervolg procedure

Tot 4 augustus loopt de Alcatel periode. Daarna kan de aanbesteding definitief worden gegund en wordt het VO uitgewerkt tot DO. De start bouw staat gepland in 2016 zodat het nieuwe onderwijs en cultuurcomplex medio 2019 haar deuren kan openen. Na deze zomer wordt een stadsgesprek georganiseerd waarin de gebiedsvisie met het ontwerp uitgebreid gepresenteerd wordt aan de stad.

 

Reageer op dit artikel