nieuws

Agendatip: vernuftige draagbare paviljoens in Muziekgebouw aan het IJ

Architectuur

Het Muziekgebouw aan het Amsterdamse IJ staat dezer dagen vol grillige paviljoens. Stuk voor stuk verkennen ze de grenzen van de bouwtechniek.

Agendatip: vernuftige draagbare paviljoens in Muziekgebouw aan het IJ

Door Ad Tissink 

Met bescheiden middelen hebben bijna dertig teams van ingenieurs en kunstenaars van over de hele wereld dit voorjaar lichtgewicht constructies gebouwd. De bouwsels vormen het antwoord op een prijsvraag van de International Association of Shell and Space structures (IASS). Zonder uitzondering kozen de teams bijzondere bouwmaterialen als karton, bamboe, textiel, balpennen en brandslangen.

 
De bouwers van het BIC-paviljoen tijdens de opbouw

IASS houdt zich sinds de jaren ‘50 bezig met innovatieve lichtgewicht constructies. Het jaarcongres vindt van 17 tot 20 augustus plaats in het Amsterdamse Muziekgebouw. De tentoonstelling is nu al te bezichtigen en loopt door tot 23 augustus. Tijdens het congres krijgen twee paviljoens een prijs: een staande en een hangende.

 

Arup Amsterdam heeft een paviljoen uit 3D gefreesde multiplexplaten.

 

Een lichte constructie van dunne houten latjes neemt een compleet andere vorm aan als je eraan trekt. Een filmpje op een tv-scherm toont de andere mogelijkheden van de creaties van de Nederlandse kunstenares Maria Blaisse.

 

 

Een Frans team heeft zich laten sponsoren door pennenfabrikant BIC. Uit 10.000 balpennen hebben ze een golvende constructie samengesteld. Met complexe knopen uit doorzichtig kunststof.

 

Een Italiaans team koos voor brandweerslangen met zeilen.

 

Het prestigieuze MIT uit Boston ging in de weer met karton, maar slaagde niet. Slechts drie van de negen onderspannen boogspanten zijn uiteindelijk opgezet en die staan niet op eigen kracht.

De oosterburen zijn rijk vertegenwoordigd. Op de brede trap bij de entree staat een mooi vormgegeven kartonnen koepel van hun hand. De gevouwen gekromde doosjes zijn veelal verbonden met klittenband.

 Ligger Agendatip Paviljoens het IJ IASS

Equilibrium van Manfred Grohman uit Kassel, lijkt meer op een draagconstructie waaraan het echte paviljoen nog moet worden opgehangen. Maar de horizontale liggers zijn uitgevoerd in glasvezelversterkt hogesterkte beton en heel minutieus uitgebalanceerd. Zo wordt er door goed rekenen en balanceren een ver uitkragende balk gerealiseerd.

 

In de vide hangt een tensegrity constructie van de universiteit van Trier. Op het eerste gezicht lijkt het een klassieker, maar in plaats van een bol is het een donut. En dat is constructief gezien een wereld van verschil.

 

Arno Pronk van de TU Eindhoven doet buiten mededinging mee met de Suntracker. Deze polyester koepel moet eigenlijk drijven en volgt dan de zon door water heen en weer te pompen tussen vier compartimenten. Zo kan efficiënt zonne-energie worden geoogst zonder dat daarvoor ruimtevretende ingewikkelde constructies en besturing nodig zijn.

Bekijk de Flickr Stream voor meer beeld

Bron: Cobouw 

Reageer op dit artikel