nieuws

Upgrade voor stadhuis Assen

Architectuur

Het stadhuis van Assen, in 1994 door De Zwarte Hond ontworpen, heeft een grondige upgrade gekregen. De gemeente wenste één centraal gebouw voor al haar ambtenaren waarin gewerkt wordt volgens Het Nieuwe Werken. Ook de installaties en akoestiek moesten vernieuwd worden voor een optimale gezonde en comfortabele werkomgeving.

Upgrade voor stadhuis Assen

De bestaande cellenkantoren in het vijf verdiepingen tellende langgerekte gebouw zijn door De Zwarte Hond vervangen door een open kantooromgeving. De lineaire structuur is vervangen door een meanderende route die als een wandelpad langs de verschillende werkplektypes leidt en ze met elkaar verbindt. De langwerpige plattegrond is hiermee optimaal gebruikt.

Assen_De Zwarte Hond 

Ontmoeten wordt gestimuleerd door deze route langs standaard flexwerkplekken, concentratieruimtes, open en gesloten overlegruimtes, projectwerkplekken en aanlandplekken. Ook ontmoetingsplekken als koffiecorners en reproruimtes liggen langs deze verbindingszone. De meanderende route is zo gesitueerd dat de medewerkers geen last hebben van passerende collega’s.

Stadhuis Assen_De Zwarte Hond

De opvallende roze trap is een nieuw ruimtelijk knooppunt geworden en stimuleert ontmoetingen tussen ambtenaren die van het ene gebouwbouwdeel naar het andere gaan, of van de ene verdieping naar de andere. Via het trappenhuis bereikt daglicht nu bovendien diep in het gebouw de werkplekken.

Stadhuis Assen_De Zwarte Hond

De opvallende kleurstelling in krachtig roze en oranje-tinten is niet zomaar gekozen. De kleuren zijn afkomstig uit het wapen van Assen, en benadrukt de ontmoetingsruimtes. De hoofdroute en individuele werkplekken zijn uitgevoerd in contrasterend grijs. Op de grote vier-verdiepingen hoge wand in het atrium boven de publieksbalies is in de zelfde tinten een gepixelde afbeelding geprojecteerd op geluidsabsorberende wandpanelen.

Stadhuis Assen_De Zwarte Hond 

De wandpanelen onderbreken de contactgeluiden tussen de levendige openbare hal en de rustige werkplekken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels