nieuws

Herontwikkeling ziekenhuisterrein Oudenrijn

Architectuur

Ontwikkelingscombinatie Oudenrijn is begonnen met de bouw van Up Living in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De eerste fase van de herontwikkeling van het terrein van ziekenhuis Oudenrijn omvat 37 eengezinswoningen.

Herontwikkeling ziekenhuisterrein Oudenrijn

De 37 huizen naar een ontwerp van Loko Architecten hebben een oppervlakte van 87 m2, een tuin en een eigen parkeerplaats op een afgesloten binnenterrein. De oplevering vindt naar verwachting nog voor het einde van 2015 plaats.

Loko Architecten Up Living 

In totaal omvat het project ongeveer duizend woningen. Blikvanger moet een woontoren worden naar een ontwerp van LIAG Architecten met 468 zelfstandige studenteneenheden van ongeveer 24 m2. De bouw daarvan begint naar verwachting in 2016. Het beddenhuis van het voormalige ziekenhuis Oudenrijn, gebouwd in de jaren zestig en typerend voor de architectuur in die periode, blijft behouden. Het wordt getransformeerd tot negentig compacte wooneenheden. Centrum Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van die transformatie. Nog eens 170 appartementen komen in twee nieuwe gebouwen naar een ontwerp van Kuiper Compagnons.

LIAG Architecten Up Living Utrecht Het plan van LIAG Architecten

De ontwikkelaars gaan naar eigen zeggen duurzaam te werk. Niet alleen door de transformatie van een bestaand gebouw, maar ook door de toepassing van het concept cradle-to-cradle. Zo wordt bouwpuin van het voormalige ziekenhuis gebruikt voor infiltratievoorzieningen om regenwater op te vangen. De huidige glooiing in het terrein en een groot deel van het aanwezige groen blijft behouden. Bovendien liggen de parkeerplaatsen uit het zicht, beargumenteren de ontwikkelaars.

Ontwikkelingscombinatie Oudenrijn (OCO) is een samenwerking tussen Veluwezoom Verkerk Vastgoedontwikkeling (VolkerWessels), Van Beek Partners Vastgoedbeleggingen en DSO Deelnemingen. Het project wordt gerealiseerd door SDK Vastgoed (VolkerWessels) en Did Vastgoedontwikkeling.

Reageer op dit artikel