nieuws

De Deeltuin wint Utrechtse prijsvraag

Architectuur

ERA Contour, Heren 5 Architecten en Delva Landscape Architects zijn met ‘De Deeltuin’ de winnaar van de door de gemeente Utrecht uitgeschreven prijsvraag voor de ontwikkeling van 49 woningen op bouwveld B van de nieuwe wijk Veemarkt.

De Deeltuin wint Utrechtse prijsvraag

De Deeltuin is gebaseerd op de trend van de deeleconomie en faciliteert en stimuleert het delen door bewoners. Voor de drukke, tweeverdieners met een dynamisch gezinsleven die in ‘De Deeltuin’ gaan wonen, is dit een mogeljike oplossing om de logistiek van het leven te vergemakkelijken. In deze woonwijk heb je een eigen (t)huis, maar deel je oppas, tuinman, buitenspeelgoed, boormachine en bakfiets. Als je eens in de week voor de buren kookt, kun je de andere zes dagen een gezonde maal bij hen ophalen. Onderzoek van conceptontwikkelaar Laura Zuidgeest van ERA Contour onderstreept de ontwikkeling van de deeleconomie nog eens. Het nieuwe wonen is delen en beleven, zo luid de conclusie uit haar afstudeeronderzoek voor de opleiding Master of Urban and Area Development.

Consument als co-producent

Al eerder realiseerde ERA Contour in deze wijk het bijzondere project ‘De Smaaktuin‘, die momenteel in aanbouw is en waar de eerste woningen zijnopgeleverd. Net als in dit project  worden de woningen in De Deeltuin gerealiseerd volgens het concept lekkerEIGENhuis. Met lekkerEIGENhuis kan in korte tijd een woning gebouwd worden waar nadrukkelijk de smaak van de toekomstige bewoners meegenomen is. Bij de koopwoningen in De Deeltuin, tussen circa 120 en 200 m2 woonoppervlakte en tussen de 300.000 en 500.000 euro v.o.n., bouwen bewoners vanaf het allereerste begin mee aan hun eigen woning. Belangstellenden dachten al in de selectiefase mee en blijven gedurende het hele traject betrokken. Na de zomer van 2015 vinden de eerste gesprekken met mogelijk toekomstige bewoners plaats.

Herenhuizen met beletage

Bijzonder aan het project is de groene en gedeelde binnentuin, waarbij de toekomstige bewoners nauw betrokken worden bij de inrichting ervan. Doordat gekozen is voor een half verdiepte parkeeroplossing, worden de auto’s uit het zicht gehaald en kan men straks optimaal van de tuin genieten. Naast de gedeelde tuin hebben de woningen privétuinen. De woningen zelf zijn geïnspireerd op diversiteit en architectuur van de herenhuizen met een beletage in de Utrechtse binnenstad.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels