nieuws

Collectief. wint prijsvraag Korvelkiosk Tilburg

Architectuur

Collectief. is door het bewonerscomité Korvel uitgeroepen als winnaar van de KorvelKiosk ontwerpwedstrijd. ‘De Gezichten van de Korvel’ kreeg meer dan de helft van alle publieksstemmen. De driehoekige muziekkiosk en de aanleg van het park wordt gefinancierd door middel van crowdfunding.

Collectief. wint prijsvraag Korvelkiosk Tilburg

 

Het jonge Tilburgse architecten trio (Paul Cleuren, Mark Romme en Jeroen de Waal) van Collectief. overtuigde met hun inzending ‘De gezichten van de Korvel’, de jury. Afgelopen zomer heeft het bureau met landschapsarchitect Kevin Claeys gewerkt aan het plan voor de KorvelKiosk. Een driehoekig overdekt evenementenpodium in het park op het Korvelplein in Tilburg.

 
De ‘Gezichten van de Korvel’ is een driehoekige ontmoetingsplek. De hoofdvorm van de kiosk refereert naar de vorm van het plein, terwijl de drie zijden zich uitnodigend openen naar de drie omliggende wijken van het buurtschap de Korvel. De in beton gegoten ronde fundering verwijst naar de historische kiosk die ooit op het plein stond. Wij stellen een hedendaagse kiosk voor die teruggrijpt op de rijke historie van het plein.

Met behulp van crowdfunding komt de KorvelKiosk tot stand. De ruim 600 driehoeken die in het plafond verwerkt zijn vormen gezichten die uit een wit gecoate staalplaat zijn gelaserd. De gezichten zijn van de mensen die een driehoek ‘gekocht’ hebben. Overdag vormen de gezichten een contrast, waardoor zij zichtbaar worden. In de avond gaat de verlichting achter de platen aan en lichten de gezichten de KorvelKiosk op.

  

De kiosk is op een dusdanige manier ontworpen dat de studenten van “Ambachtscool” de kiosk onder begeleiding grotendeels kunnen realiseren. Het ambacht staat centraal in het ontwerp.

 

  

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels