nieuws

Vechtclub XL betaalt investeerders terug

Architectuur

Goed nieuws voor de investeerders van de Utrechtse Vechtclub XL, zij krijgen vanaf 15 juni hun voorschotten terug met een rendement van 14 procent. Vier jaar geleden zamelden 171 investeerders via een crowdfunding actie bij CrowdAboutNow geld in om de club te realiseren. Het bleek een succesvolle manier voor de initiatiefnemers om zo hun plannen te financieren.

Vechtclub XL betaalt investeerders terug

Volgens Jet van Zwieten, een van de oprichters van de Vechtclub XL, gaat het goed met de culturele instelling. In 2011 ontstond het plan om de Vechtclub in Overvecht een nieuwe vestiging te geven, dit werd de Vechtclub XL in de Merwedezone. Het moest een werkplek voor toegepaste kunstenaars en andere ondernemers uit de culturele sector en voor kruisbestuiving tussen verschillende disciplines worden. Daar was toendertijd dringend behoefte aan, bezuinigingen in de culturele sector zorgde voor een sta in de weg waardoor de initiatiefnemers besloten het zelf te gaan doen. Crowdfunding bracht uitkomst voor de realisatie.

Creatieve broedplaats

In 2011 was het in tegenstelling tot nu, geen alledaagse keuze om geld in te zamelen. Het werd een succes. In drie maanden tijd werd er 65.000 euro in leningen opgehaald. Samen met een lening van de bank kon de club worden gebouwd tot was het nu is, een creatieve broedplaats met 120 huurders en een restaurant. De oproep voor investeerders creëerde daarnaast veel betrokkenheid, zo zijn veel van de investeerders destijds de huurders van nu.

Reageer op dit artikel