nieuws

Renzo Piano ontwerpt nieuw gebouw voor Whitney Museum New York

Architectuur

Midden in New York City heeft het Whitney Museum of American Art een nieuw onderkomen gekregen. Renzo Piano creëerde een gebouw waarin de grote collectie van het museum weer genoeg ruimte krijgt. Tegelijkertijd krijgen de bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige locatie aan de oevers van de Hudson River.

Renzo Piano ontwerpt nieuw gebouw voor Whitney Museum New York

In 1931 richtte Gertrude Vanderbilt Whitney in New York een museum op waar ze haar persoonlijke collectie, bestaande uit 700 Amerikaanse kunstwerken, tentoonstelde. In 1966 verhuisde het Whitney Museum of American Art naar The Breuer Building, ontworpen door Marcel Breuer. Sindsdien groeide de collectie van 2.000 naar 21.000 werken en barstte het museum langzamerhand uit zijn voegen.

Prachtige locatie

Daarom begon het Whitney Museum in 2011 met de bouw van een nieuw onderkomen van circa 18.500 vierkante meter bij de Hudson River en de High Line. Renzo Piano speelt met een sculpturale en assymetrische vorm in op deze bijzondere locatie. Met terrassen en loopbruggen loopt het gebouw van acht verdiepingen af naar één verdieping aan de High Line.

Foto: Nic Lehoux

Bezoekers betreden het museum via een zogenaamde ‘lagro’, een openbare ruimte die dienstdoet als een overgang van de straat naar het museum. Vanaf hier hebben zij een mooi uitzicht over de Hudson River en de High Line. De ‘lagro’ is verbonden met de entreeruimte van het museum en een openbaar toegankelijke galerie.

Rustig interieur

Het nieuwe gebouw omhult de veelzijdige collectie van het Whitney Museum met rustige en heldere architectuur. Door de kolommen uit het zicht te laten, krijgen de hoge galeries een open karakter waar de kunst goed tot zijn recht komt. De vloeren zijn gemaakt van brede planken, die afkomstig zijn uit oude fabrieken in Michigan, Connecticut en South Carolina. Dit refereert naar de ateliers waarin de kunstenaars hun werken maken.

Foto: Karin Jobst, 2014 

Naast de expositieruimten huisvest het museum een educatiecentrum, auditorium, theater, openlucht galerie en studiecentrum. Deze zijn gelegen ten noorden van de gebouwkern. Op de bovenste verdieping bevindt zich een café, dat natuurlijk verlicht wordt met een dakraam systeem van zaagtandprofielen.

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Nic Lehoux

Foto: Timothy Schenck, 2015

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels