nieuws

Nederlandse Universiteiten scoren internationaal goed

Architectuur

Volgens de nieuwe QS World University Ranking doen de Nederlandse universiteiten het meer dan goed. Met vijf verschillende universiteiten in de Top 10 met tenminste een onderwerp bevestigt het ‘Nederlandse hoger onderwijs haar sterke mondiale concurrentiepositie’ zo zegt het hoofd van het onderzoek.

Nederlandse Universiteiten scoren internationaal goed

 

 

 

De ranglijst wint hiervoor advies in van 85.602 academici en 41.910 werkgevers over de hoogte van de resultaten, naast de analyse van 17,3 miljoen onderzoeken en meer dan 100 miljoen citaten. Aanvoerders van de lijst zijn Harvard en MIT. De universiteiten uit de UK hebben zichzelf verbeter met een vermelding van zes verschillende instellingen in ten minste een onderwerp.

World Ranking Universiteiten
Volgorde van de tabellen: Studie, 2015 notering, 2014 notering,  naam instelling

In Nederland leidt de TU Delft met zijn uitzonderlijke prestaties in de ingenieurswetenschappen, Civiele Techniek (2) en Bouwkunde (3). De TU Delft staat eveneens in de Top 15 op het gebied van Omgevingswetenschappen (14) en Scheikunde (eveneens plek 14). In de top 20 van Werktuigbouw behaalt de Delftse universiteit de 17 plek.

De Wageningse Universiteit behaalt de derde plaats op de lijst in landbouw en bosbouw en de zevende plek in landbouwarchitectuur en de zestiende plek op de lijst met diergeneeskunde. Op deze lijst komt ook de Universiteit van Utrecht voor met een vijfde plaats notering. Utrecht behaalt daarnaast ook de Top 15 met Geografie (14) en Earth Marine Sciences (15). De universiteit staat op plek 8 in de wereld voor Communicatie Media Studies en op de 11 plek in de Top 15 in de categorie Psychologie (11), Geografie (13) en Sociologie (14). De Design Academie in Eindhoven tenslotte bereikt een negentiende plek in Art en Design.

De Nederlandse universiteit die buiten de Top 20 zijn gevallen zijn de TU/E, de Universiteit van Maastricht, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, de Universiteit van Tilburg, de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente en de VU Amsterdam.

Bron: QS World University Ranking

 

Reageer op dit artikel