nieuws

Eerste fase Kloosterbuuren Den Haag afgerond

Architectuur

De eerste fase van het stedelijke vernieuwingsproject Kloosterbuuren in de Haagse Moerwijk is af. Hans van der Heijden werkt sinds 2006 aan de verkaveling, de openbare ruimten en de woningen, eerst in zijn bureau biq en vanaf 2014 onder eigen naam.

Eerste fase Kloosterbuuren Den Haag afgerond

Het project vervangt drie scholen en een aantal portieketageflats. De scholen maakten deel uit van een kloostercomplex dat in de jaren ’50 gebouwd was om geestelijke zorg en onderwijs in Moerwijk te kunnen verzorgen. De Bossche Schoolarchitectuur van architect Jan van der Laan is uitgangspunt voor het ontwerp. Het bestaande stratenpatroon is intact gebleven. De woningbouw rondom de kerk, het fraterhuis en het paterhuis ligt grotendeels aan het voormalige kerkplein en aan autovrije woonpaden.

Kloosterbuuren Den Haag
Door de architectuur, de verkaveling en de buitenruimte in een hand te houden is door Hans van der Heijden een samenhang bereikt. Dat blijkt vooral uit het materiaalgebruik. Bestaande bestratingsmaterialen en betonornamenten worden hergebruikt. Het kerkplein zal worden voorzien van banken en plantenbakken in ruw beton.

 Kloosterbuuren door Hans van der Heijden 

Siergras en paarskleurende amberbomen dragen bij aan het aardse materiaalpalet van het kerkplein. Het metselwerk van de woningen vult de textuur van het Bossche Schoolensemble aan. Alle praktische noodzakelijkheden, variërend van de molgoten, de afvoerputten, de lichtmasten, vuilcontainers tot de tuinmuren en -hekken zijn nauwkeurig ingepast in de verkaveling. De bestaande straten worden opnieuw ingericht. De centraal in de buurt gelegen Grovestinsstraat krijgt een laanprofiel met volwassen beuken waar de te handhaven trapportiekwoningen van meeprofiteren.

 Kloosterbuuren door Hans van der Heijden
De eerste twee bouwblokken zijn nu voltooid. De resterende woningen gaan later dit jaar in aanbouw.

Projectgegevens

Ontwerp verkaveling en buitenruimten
Hans van der Heijden Architect, Amsterdam (Hans van der Heijden, Jasper ten Bosch)
Ontwerp woningen:
biq, Rotterdam (Hans van der Heijden, Theo van de Beek, Marcel Berghout, Lidwine Pieter Soetaert, Spoormans, Rick Wessels)
Opdrachtgevers:
ERA Contour / Haagwonen / Gemeente Den Haag / Waterpas

 Kloosterbuuren door Hans van der Heijden 

Reageer op dit artikel