nieuws

Architectenbureaus bezoeken Rotterdams kantoor voor pitch Transformatieplein

Architectuur

Een doolhof, maar met de mogelijkheid om grote ruimten te creëren met een industriële uitstraling. Dat viel te beluisteren tijdens de bezichtiging van het gebouw Westersingel 18-20 in Rotterdam. Architectenbureaus Studio Hartzema, Heyligers, Kraaijvanger en Ziegler Branderhorst bereidden zich voor op hun pitches op het Transformatieplein tijdens de Provada 2015.

Architectenbureaus bezoeken Rotterdams kantoor voor pitch Transformatieplein

Auteur: Peter Hanff

Een piano in de keuken op de begane grond. Gestapelde bierkratten op de gang van de tweede etage. Een bejaarde hond, rondscharrelend op de vierde etage. Van onder tot boven ademt het kantoordeel van het pand aan de Westersingel 18-20 in Rotterdam de sfeer van een broedplaats voor bedrijven. Voor de gemeente Rotterdam, eigenaresse en voormalig gebruikster, is het een tussenstap naar een nieuwe invulling van het pand met een bruto gebruiksoppervlakte van 3625 vierkante meter. Waarbij gemeentelijke stedenbouwkundigen graag een doorbraak zien naar het wijkpark Oude Westen.

De sterke punten van het gebouw zijn evident. Tijdens het projectbezoek van vier architectenbureaus, deelnemers aan Transformatieplein 2015, duwt een hand een paneel opzij van het systeemplafond op de begane grond. Een rolmaat gaat langs een draagbalk. “Achtendertig centimeter beton. Massive and impressive”, zegt Willem Heyligers van Heyligers Designs and Projects. De fundering lijkt ook in orde, constateerde het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam in 2012. En tot ieders verbazing heeft het gebouw uit 1961 een energielabel A met een score van 1,02. “Daar hebben we niet eens een fles whisky voor hoeven weggeven”, grapt gebouwbeheerder Martin Knijnenburg, accountmanager bij Stadsontwikkeling Rotterdam.

De plek van het gebouw is bovendien uitstekend. Langs een singel, met station Rotterdam Centraal en een rijk aanbod aan voorzieningen op kruipafstand. Aan de achterzijde van het gebouw vermengen de tramgeluiden zich met vogelgezang. Zo gaat de dynamiek van de stad gepaard met de rust van een park.

Weliswaar komen er tijdens de bezichtiging uitdagingen aan het licht voor een transformatie. “Vanaf de voorzijde lijkt het één pand. Hoe verder naar achter, hoe meer het lijkt op drie aan elkaar geknoopte gebouwen”, zegt consultant Tim Wendrich van Fakton, dat de deelnemers aan de pitches voor het Transformatieplein begeleidt. “Een doolhof”, klinkt het vanuit een van de benauwde gangen. En: “Zijn de oorspronkelijke bouwtekeningen daadwerkelijk verloren gegaan?” Maar de eerste etage geeft een glimp van hoe het zou kunnen worden. Verschillende kamers lijken te zijn samengevoegd en het systeemplafond is verwijderd. Het resultaat is een grote, industrieel aandoende ruimte. Met een flinke raampartij die uitzicht biedt op het groen aan achterkant.

Gevraagd naar de gedachte functie(s) voor Westersingel 18-20 spreekt David Hess woorden van waardering – “locatie, locatie, locatie!” De associé bij architectenbureau Kraaijvanger houdt zijn kruit nog even droog, net als de meeste aanwezigen. Zo niet Franz Ziegler van het twee deuren verder gevestigde architectenbureau Ziegler Branderhorst (Westersingel 22). “Wil je het pand werkelijk een toekomst geven, dan moet er uiteraard wat gebeuren aan de plattegronden en de gevels. Maar het is zeker de moeite waard. Ik zie een pand met handige en bruikbare structuren in een fantastische omgeving. Wij gaan er iets gemengds mee doen. Wel met huur- en koopwoningen.”

Reageer op dit artikel