nieuws

Transformatieplein 2015 – Functie gezocht voor stationslocatie

Architectuur

Met het pand Westersingel 18-20 ligt er een kans op een nieuwe functie voor een kantoorlocatie op 500 meter van station Rotterdam Centraal. Ideeën zijn welkom tijdens Transformatieplein 2015.

Transformatieplein 2015 – Functie gezocht voor stationslocatie

 

 

 

Door: Peter Hanff

Stationslocaties bieden de meeste kans voor kantoren, luidt het adagium van vastgoedadviseurs als DTZ Zadelhoff. Zo bezien liep de gemeente Rotterdam voorop toen ze het kantoorpand aan de Westersingel 18-20 kocht. Uit een vergeelde akte in het Kadaster blijkt dat de stad eigenaar werd op 16 november 1979. Verkoper NMB Bank kreeg er 5.725.000 gulden voor.

Met de ligging op 500 meter van Rotterdam Centraal is de bereikbaarheid per openbaar vervoer uitstekend. Vanaf de voordeur ligt Utrecht Centraal op 49 minuten reisafstand. Schiphol is in 36 minuten te bereiken met de Intercity Direct en Antwerpen in 42 minuten met de Thalys. Het voorzieningenpeil van de locatie is hoog, met winkelgebied Lijnbaan, de schouwburg en De Doelen op loopafstand. Net als de vele restaurants op de Westersingel, Mauritsweg en de West-Kruiskade.

Toch heeft Westersingel 18-20 geen toekomst als huisvesting van de ambtelijke organisatie. Het huisvestingsplan van de gemeente resulteerde in de ingebruikname van een groot deel van De Rotterdam, de verticale stad naar een ontwerp van Rem Koolhaas op de Wilhelminapier. Op de agenda staat nog een verhuizing naar de uitbreiding van het Stadstimmerhuis aan de Coolsingel. In dat geweld verloor Westeringel 18-20 anderhalf jaar geleden de functie van bedrijfsverzamelgebouw voor gemeentelijke diensten als bureau binnenstad, de gemeentewerf centrum en de dienst marktwezen.

Creatieve partijen

Vastgoedexploitatie is geen kernactiviteit van de gemeente. Reden om het pand met een bruto verhuurbare oppervlakte van 2.369 m2 medio 2015 te koop te zetten via een openbare aanbesteding, zonder de eis tot behoud. In de tussentijd is het voor tweederde verhuurd via kortlopende contracten met creatieve partijen als De Westerlingen, een bedrijvencluster dat eerder in het Schieblock huisde.

Nu worden marktpartijen uitgenodigd voor een pitch op het Transformatieplein. Plannenmakers moeten er rekening mee houden dat er asbest zit in het uit 1961 daterende gebouw. Een voordeel is wel de naar Rotterdamse begrippen behoorlijke fundering. Op de architectentekeningen staan betonnen funderingsbalken waarvan er een ook is waargenomen bij onderzoek. Op basis daarvan schatte het ingenieursbureau van gemeentewerken Rotterdam in 2012 dat de fundering 30 jaar mee kan.

Doorbraak

De gemeente geeft maar één wenk: het zou mooi zijn als op de locatie een doorbraak komt naar het wijkpark Oude Westen, de groene zone tussen de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg. Zo kan een stedebouwkundige wens in vervulling gaan van een oostelijke ontsluiting van het Oude Westen. Verder ligt de opdracht open.

Transformatieplein 2015

Geïntrigeerd door transformaties? Van 2 t/m 4 juni houden houden Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect op vakbeurs Provada het Transformatieplein. Dit event biedt een scala aan activiteiten rond kansrijk leegstaand vastgoed. Architecten kunnen bijvoorbeeld transformatievoorstellen pitchen voor dit project en 7 andere projecten. Deze lichten zij op de beurs toe. De komende weken presenteren we op deze plek alle 8 deelnemende projecten. De deadline voor de pitch is 18 mei. De complete lijst is te vinden op www.transformatieplein.nl/objecten/2015.

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel