nieuws

Render Ster van de Week – Human Zoo door BIG

Architectuur

Is het niet heerlijk om je tijdens het werk te verlustigen aan de gelikte artists impressions of ‘render porn’ van de grote starchitecten? Wij vinden van wel en surfen daarvoor graag even naar Dezeen, Designboom of Archdaily Daarom vanaf nu elke vrijdag de Render Ster van de Week, de lekkerste artist impression die we op het web tegenkwamen. Deze week een ‘omgekeerde dierentuin’, Zootopia door Bjarke Ingels Group.

Render Ster van de Week – Human Zoo door BIG

In Jutland, Denemarken ligt een dierenpark uit de jaren ’60, Givskud Zoo. Voor een gehele transformatie van het park is een voorstel gedaan door Bjarke Ingels Group (BIG). Het vernieuwde park, Zootopia, heeft een visie voor de toekomst waar mens en dier naast elkaar bestaan, met de architectuur verstopt in de topografie. Het bestaat uit een groot doorlopend landschap van bossen, savannes en rivieren, die een grote verzonken binnenplaats omarmen. De binnenplaats is de locatie voor alle faciliteiten voor de bezoekers van het park, van waaruit zij de dieren in een zeer nauwkeurige natuurlijke habitat kunnen zien.

Het park wordt onderverdeel in drie verschillende zones, die elk respectievelijk de continenten Azië, Afrika en Amerika vertegenwoordigen. Binnen de zones zullen de verblijven van afzonderlijke diersoorten worden begrensd door natuurlijke barrières, in plaats van door gevoelloze, misplaatste hekwerken. De meer vrije manier van bewegen en leven voor de dieren in combinatie met de diepe omsloten binnenplaats geeft het idee van een omgekeerde dierentuin, waar de mensen zich laten bekijken door de dieren om hen heen. 

BIG stelt ook voor om “savanne kraters” te construeren om dieren als giraffen en zebra’s onder te brengen, evenals een “leeuwenheuvel” en een “pinguïn rots”. Zo hopen BIG en Givskud Zoo de leefkwaliteit van de dieren te verbeteren, maar ook die van de verzorgers en de bezoekers. Ook hopen zij ideeën en mogelijkheden te ontdekken door de dieren op een nieuwe manier te observeren, die vervolgens in de ‘urban jungle’ toegepast kunnen worden. “Wie weet, misschien kan een neushoorn ons iets leren over de manier waarop wij leven, of kunnen leven in de toekomst?”, zegt Bjarke Ingels, leidend architect van BIG. 

De verzonken binnenplaats zal de basis zijn voor de bezoekers, met de toegangen tot de verschillende zones. Ook de ticket balies, restaurants, souvenirshop en toiletten bevinden zich in de binnenplaats. Een route van vier kilometer lang omringt het gehele gebied, zodat bezoekers het park rond kunnen wandelen of fietsen. 

Meer informatie

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van deze innovatieve ‘omgekeerde’ dierentuin?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels