nieuws

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Francine Houben

Architectuur

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar architect Francine Houben van Mecanoo. Zij krijgt de prijs (150.000 euro) vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Francine Houben

 

 

‘Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid’, zo vindt het College van Adviseurs van het Cultuurfonds die de voordracht voor de prijs doet. ‘Haar gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.’

 Mecanoo _ Francine Houten wint Pr Bernhard Cultuurprijs 2015 De bibliotheek in Birmingham. Foto Christian Richters

De oeuvreprijs van 150.000 euro wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Koningin Máxima reikt op maandag 30 november 2015 de prijs uit.

 Stationshal Delft door Francine Houten_Mecanoo. Foto Juliska Wijsman De stationshal in Delft. Foto: Juliska Wijsman

Meest recente projecten zijn de stationshal in Delft (zie de Architect van april 2015), de bibliotheek van de TU Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en de Bibliotheek in Birmingham (zie de Architect, oktober 2013).  Daarnaast was zij de curator van de eerste IABR in 2003. Momenteel werkt zij aan de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington en het operahuis in Taiwan.

Reageer op dit artikel