nieuws

Kick-off Transformatieplein 2015

Architectuur

Gisteren vond in een leeg kantoorpand in Rotterdam de kick-off van het Transformatieplein 2015 plaats. Tijdens deze middag krijgen de aanwezigen inzicht in de kansen die transformaties kunnen bieden. Tevens zijn er drie leegstaande gebouwen gepresenteerd, waarvoor architecten tijdens de Provada hun creatieve oplossingen kunnen presenteren.

Kick-off Transformatieplein 2015

 

 

De kick-off van het Transformatieplein kent een geweldige opkomst met meer dan tweehonderd bezoekers. Jos van Essen, directeur van Accresco, heet iedereen aan het begin van de middag welkom in het leegstaande kantoorpand, dat hij onlangs met zijn bedrijf heeft aangekocht om te transformeren naar woningen. Volgens hem zien vastgoedeigenaren op dit moment in dat zij hun verlies moeten nemen en is dit daarom voor beleggers een interessant moment om in te stappen.

 

Authenticiteit
Fred Schoorl, directeur van de BNA, vertelde over de nieuwe perspectieven die transformatie opleveren voor de architectenbranche. Kwaliteit, vakmanschap en liefde voor het product zijn essentieel om af te rekenen met de verspillingen die in de huidige tijd plaatsvinden. Tegelijkertijd voldoet hergebruik aan de hunkering van gebruikers naar authenticiteit.

Er is volgens Schoorl een andere markt ontstaan, waarbij de focus ligt op verdichting in plaats van uitleglocaties. Dit vraagt ook om het ontstaan van een andere architect, die goed kan inspelen op de complexiteit van de nieuwe markt. “Op deze manier kunnen gebouwen nog jarenlang mee als gebouwd geluk voor steden, wijken, dorpen en gebruikers,” aldus de directeur van de BNA.

 

Transformatieplein 2015
“Het Transformatieplein is een platform om de expertise van architecten samen te brengen met die van opdrachtgevers en eigenaren van leegstaand vastgoed,” legt Harm Tilman tijdens de middag uit. “Door een samenwerking tussen verschillende partijen kan het vastgoed in beweging worden gebracht.”

Tijdens de middag presenteren drie vastgoedeigenaren hun gebouwen in Rotterdam voor het Transformatieplein 2015. Het betreft een voormalige School voor Vrouwenarbeid van architect J.B. van Lochem aan de Koningsveldestraat in het Liskwartier, de Prinsenpoort I en II aan de ’s Gravenweg in Prinsenland en het voormalige kantoor van de Gemeente Rotterdam aan de Westersingel 18-20. Alle drie totaal verschillende gebouwen met verschillende mogelijkheden en kansen, waarvoor deelnemers tijdens de Provada hun ideeën kunnen pitchen.

Actie abonnement de Architect

Wat zijn volgens jou de kansen van transformatie voor de architectenbranche?

Reageer op dit artikel