nieuws

Bouwstart duurzaam Kolleksjesintrum Fryslân

Architectuur

Een gesloten doos met begroeide gevels op een groene terp moet de collecties van vijf Friese musea opslaan en beschermen. Het Kolleksjesintrum Fryslân komt in Leeuwarden en is ontworpen door LEVS architecten.

Bouwstart duurzaam Kolleksjesintrum Fryslân

 

Het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Landbouwmuseum gaan hun museale collecties gezamenlijk beheren in één depot. Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de musea gecombineerd en ingedeeld naar vergelijkbare opslag- en klimaatcondities. Metaal bij metaal, schilderijen bij schilderijen. De bouw van dit installatie-arme en energiezuinige depot reflecteert de ambities van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018.

LEV Kolleksjesintrum Fryslan Leeuwarden duurzaam museumdepot

Het gebouw van LEVS staat op een groene terp en wordt omringd door een nieuw aangelegd landschap met wilde grassen. Het depot is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een tweede volume met werkruimten. Met de aanleg van de terp wordt de collectie in het depot straks ruim boven maaiveldniveau opgeslagen. Beide bouwdelen hebben een gepoedercoate aluminiumgevel met diepe neggen voor gevelbegroeiing en screens.

LEV Kolleksjesintrum Fryslan Leeuwarden duurzaam museumdepot

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m²K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en – koude. Zo zijn het hele jaar, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het energieverbruik voor het depot met 26 KWh vergelijkbaar met het verbruik van een grote eengezinswoning.

LEV Kolleksjesintrum Fryslan Leeuwarden duurzaam museumdepot
Concept klimaatbeheersing

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp. LED verlichting en bewegingssensoren minimaliseren het energieverbruik bovendien. De 500 PV panelen leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

Door de maatregelen dalen de exploitatiekosten met bijna 50% in vergelijking met een ‘traditioneel’ duurzaam depot. In tegenstelling tot de gangbare aanpak worden de temperatuur- en vochtcondities namelijk niet door vele, complexe en onderhoudsgevoelige installaties beheerst.

LEV Kolleksjesintrum Fryslan Leeuwarden duurzaam museumdepot
Concept architectuur

LEVS partners maakte met LBP|SIGHT en Crown Fine Art deel uit van het expertteam dat een innovatief klimaat- en opslagconcept ontwikkelde. Om de juiste klimaatcondities te scheppen en het erfgoed veilig te stellen wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde en niet van technische installaties.

Projectgegevens:

Programma: 2.000 m² depotruimte, 1.000 m² facilitaire ruimte
Planning: oplevering eind 2015
Opdrachtgever: Stichting Kolleksjesintrum Fryslân
Aannemer: Bouwgroep Dijkstra Draisma
Expertteam innovatief concept: LEVS partners (procesmanagement, PvE, duurzaamheid en kosten), LBP|Sight (bouwfysica, energie, duurzaamheid en brandveiligheid), Crown Fine Art (beheer- en opslagconcepten en inventarisatie van de collecties), Galjema (installatie)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels