nieuws

Video van de Week: Paul Baker vertelt over Gardens by the Bay in Singapore

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Deze week vertelt Paul Baker van Wilkinson Eyre over de machtige Gardens by the Bay in Singapore.

Video van de Week: Paul Baker vertelt over Gardens by the Bay in Singapore

Aan de waterkant, naast het Marina Reservoir in Singapore, liggen twee immens grote, prachtige glazen kassen. Deze kassen behoren tot het project Gardens by the Bay, een project van gekoelde serres bedoeld om een buitengewone verzameling exotische planten te huisvesten, die zonder kunstmatige leefomgeving nooit in Singapore zouden groeien. Het project, door architectenbureau Wilkinson Eyre uit Londen, won in 2012 de World Building of the Year in het World Architecture Festival.

Een van de glazen gewelven bevat een droog Mediterraans klimaat, de ander heeft een koude en natte omgeving zoals in een nevelwoud. De voorwaarden die gesteld werden aan het klimaat en atmosfeer van de serres waren vrij streng, maar de eisen voor het uiterlijk van het gebouw waren heel vrij.

In onderstaand filmpje vertelt Paul Baker, een van de architecten van Wilkinson Eyre, dat het gebouw, behalve de sterke educatieve waarde, vooral ook heel veel plezier biedt aan de bezoeker. De grootste voldoening haalt hij dan ook uit het zien van bezoekers die duidelijk genieten van de twee serres en hun inhoud. Hij vertelt over de materialisatie van het gebouw; de donkere, houten overkapping tussen de twee glazen koepels versterkt het contrast van licht en donker wanneer men het gebouw betreedt. Ook vertelt Baker over het verschil in routing door de twee koepels; in het Mediterraanse klimaat is geen vaste route, maar kan je op eigen avontuur door het gebouw. Daar tegenover staat het koude bosachtige klimaat, waar binnenin een hoge berg met waterval is gerealiseerd. Hier wordt je op een zeer creatieve manier van boven naar beneden door het gebouw geleid.

 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel