nieuws

Video van de Week: nieuwe McDonald’s op de Coolsingel

Architectuur

Iedere week selecteert de redactie van de Architect de Video van de Week. Dat is een kort filmpje dat een connectie heeft met het werkveld van de architect. Video’s van de Week vallen op omdat ze informatief, inspirerend, mooi gemaakt of soms gewoon entertainment zijn. Deze week praat Robert Winkel van Mei architects and planners over het ontwerp van de nieuwe McDonald’s op de Coolsingel in Rotterdam.

Video van de Week: nieuwe McDonald’s op de Coolsingel

Het McDonald’s-paviljoen op de Coolsingel in Rotterdam is eens uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. De gemeente Rotterdam heeft al langere tijd ambitie om de Coolsingel te herprofileren tot een stadsboulevard met allure. Hier past het lelijkste gebouw van Rotterdam vanzelfsprekend niet tussen. Intussen is het dan ook met de grond gelijk gemaakt. Omdat McDonald’s op de Coolsingel 44 nog erfpachtrecht heeft tot 2044, moest echter een nieuw paviljoen op de locatie worden ontworpen, passend in het plaatje van de vernieuwde Coolsingel en de rijke historische omgeving.

Het oude paviljoen, dat de bijnaam ‘de puist’ droeg, nam aanzienlijk het zicht weg van het achtergelegen monumentale postkantoor. Het nieuwe ontwerp, door Mei architects and planners, is zorgvuldig getailleerd en geleed, met een compacte kern en een glazen gevel. Zo kan men langs en door het gebouwvolume de spectaculaire gevel van het postkantoor zien. De installaties voor McDonald’s zijn geïntegreerd in het dak, maar ook verschillende nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten uit de nabije omgeving zijn geïntegreerd in het gebouw. Zo wordt tegelijkertijd de verrommeling van de openbare ruimte aangepakt.

Omdat de McDonald’s 24 uur per dag open is, moet het pand ook in het donker iets toevoegen aan de omgeving. Het straalt veel licht uit zodat ’s nachts het uitgaanspubliek wordt aangetrokken en tegelijkertijd de sociale veiligheid wordt verhoogd. De gevel van messingkleurig aluminium is geperforeerd, wat een afbeelding laat zien van een mensenmenigte op de Coolsingel. De bouw van het nieuwe paviljoen is eind januari dit jaar gestart en is inmiddels al opgeleverd. De McDonald’s is vorige week geopend.

In het filmpje staat architect Robert Winkel van Mei architects and planners nog voor het oude paviljoen op de Coolsingel. Hij vertelt voornamelijk waarom het nodig is een nieuw paviljoen te bouwen en hij geeft uitleg over het nieuwe ontwerp.

 

Actie abonnement de Architect

 Vind jij de nieuwe McDonald’s beter passen op de Coolsingel?

 Meer informatie over het nieuwe ontwerp

Reageer op dit artikel