nieuws

Update – Verbouwplan De Kuip van de baan

Architectuur

De verbouwing van De Kuip is van de baan. De betrokken partijen zijn het na lange onderhandelingen niet eens geworden over de financiering van de plannen voor de ‘vernieuwbouw’ van het Feyenoord-stadion. Een laatste update komt van Roberto Meyer. Hij is van mening dat Feyenoord nu vol moet gaan voor nieuwbouw.

Meyer, die destijds de Superkuip van VolkerWessels ontwierp, zegt: “Verbouwen is niet haalbaar, dat is nu wel bewezen”,  zegt hij tegenover het AD.

We hebben destijds de mogelijkheid van renoveren uitgebreid onderzocht. Is dat een haalbare kaart? Wordt het een gebouw dat kan functioneren, logistiek in orde is, en – heel belangrijk – onder de streep voor Feyenoord geld oplevert? Nee dus. Ik hoop nu dat de emotie terzijde wordt geschoven, en de ratio overwint.”

De SuperKuip van Volker Wessels De SuperKuip van VolkerWessels/Roberto Meyer

Ofschoon het projectteam na het verliezen van de strijd vorig jaar niet is doorgegaan, wil de architect graag weer met Feyenoord in gesprek. “We hopen weer in beeld te komen en de opdracht te krijgen. Om samen met alle betrokken een topstadion te maken dat Feyenoord verdient.”

Ook Red de Kuip hoopt – nu BAM is gesneuveld – een nieuwe kans te krijgen. De initiatiefgroep heeft zijn plan (70.000 stoeltjes, schuifdak, maximaal 200 miljoen euro kosten) afgelopen maandag gepresenteerd. “We hopen dat Feyenoord nu een stap in onze richting maakt. Ze hoeven helemaal niet 2 tot 5 jaar te wachten. We hopen op een eerlijke kans en horen dat ook om ons heen: maak het waar,” zegt woordvoerder Erwin Eekelaar.

Bron: AD

Voorgeschiedenis

In april vorig jaar werd besloten dat De Kuip voor 200 miljoen euro grondig zou worden gerenoveerd. Het vernieuwde stadion zou 70.000 plaatsen en een dak krijgen en door BAM worden gebouwd. Bij de uitwerking van de verbouwing bleken de kosten echter veel hoger uit te vallen dan gepland. 

“Vanaf november is door alle partijen hard gewerkt aan een alternatief plan voor een stadion dat te financieren was en op een gezonde wijze te exploiteren”, meldt Feyenoord op z’n website. “Op woensdag 4 maart gingen de onderhandelingen de laatste fase in en leek een positieve afloop mogelijk. Op 9 maart hebben partijen gezamenlijk vastgesteld dat deze onderhandelingen niet tot een voor beide partijen bevredigend resultaat zullen leiden. Daarop is besloten de onderhandelingen te staken.”

Onduidelijk

De onderhandelingen werden gevoerd door de directies en raden van commissarissen van Stadion Feijenoord, BVO Feyenoord en het Feyenoord Founders Consortium (FFC), bestaande uit BAM, AM en Siemens.

Het is nog onduidelijk of Feyenoord het stadion alsnog door een bouwer wil laten renoveren of dat de club voor nieuwbouw gaat. Het afblazen van het huidige plan staat los van de plannen voor de verhuizing van de trainingslocatie naar Hillesluis en voor de accommodatie van de Sportclub Feyenoord op Varkenoord.

Bron: NOS

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel