nieuws

Sikkensprijs voor David Chipperfield

Architectuur

David Chipperfield ontvangt 29 maart de Sikkensprijs, een van de oudste private cultuurprijzen in Nederland. Sinds 1960 kent de prijs winnaars als Gerrit Rietveld, Le Corbusier en Donald Judd, gelauwerd voor hun baanbrekende werk op het gebied van kleur(toepassing). Chipperfield is de 36e winnaar; de jury prijst onder meer zijn werk voor het Neues Museum in Berlijn.

Sikkensprijs voor David Chipperfield

Uit het juryrapport: “David Chipperfields werk voor het Neues Museum in Berlijn is een magnifiek voorbeeld van zijn werkwijze. Hij weet als geen ander ‘oud’ met ‘nieuw’ te verbinden. In zijn ruimtelijke composities brengt hij een zorgvuldige balans aan tussen kleur, materialiteit en textuur. Chipperfield hanteert de kleuren die de architecturale context en de bouwmaterialen hem bieden even onnadrukkelijk als betekenisvol.”

Kleur ondersteunt vorm

Kenmerkend voor Chipperfields werkwijze is de zorgvuldigheid en het respect waarmee hij omgaat met de bestaande historie en planologie van een locatie. Hij grijpt terug op de eeuwenlange architectuurgeschiedenis en plaatst zich op die manier in een lange traditie. Door zijn gebruik van kleur ondersteunt of accentueert hij de architecturale vorm. Het gerestaureerde en herbouwde Neues Museum in Berlijn is een goed voorbeeld van zijn gebruik van kleur ter ondersteuning, terwijl hij bij het project in de Joachimstrasse in Berlijn heldere kleuren heeft toegepast om tegenwicht te bieden aan het betonnen omhulsel en dat te verlevendigen.

Sikkensprijs

De Sikkensprijs wordt tweejaarlijks toegekend door de Sikkens Foundation, een onafhankelijke culturele stichting met als doel het stimuleren van die sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen in de samenleving waarbij kleur een specifieke rol speelt. De Sikkens Foundation wordt financieel ondersteund door AkzoNobel en is partner van het Human Cities Initiative van AkzoNobel.

De uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 29 maart om 15 uur in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Reageer op dit artikel