nieuws

Duurzame overkappingen in Rotterdam

Architectuur

Het nieuwe Centraal Station van Rotterdam kent enorme populariteit. Minstens zo belangrijk is de inrichting van de openbare ruimte rond het station. Maxwan bedacht, op last van de gemeente Rotterdam, dienst stadsontwikkeling, bushokjes die verder gaan dan de standaard wachthuisjes en passen bij het megalomane station.

Duurzame overkappingen in Rotterdam

 

Het resultaat is een reeks opmerkelijke luifels in de vorm van een tafel, met de illustere naam kussen en hangmat. Elke ‘tafel’ bestaat uit een flinterdun dak van 5 x 10 meter geplaatst op stalen kolommen. Het wachten op de bus wordt op deze manier “een onverwachte ervaring”. 

 Maxwan Duurzame overkappingen busstation. Foto Filip Dujardin 

 Duurzame overkappingen busstation Rotterdam. Foto Filip Dujardin 

De tafels, behandeld met een huidskleur afwerking, zijn kromgetrokken hebben een zijdeglanzend oppervlak die beelden oproepen van zwevende stof en in de wind geblazen zeilen, ondanks hun gewicht van 5 ton per stuk.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, afdeling Stadsontwikkeling
Ontwerper: Maxwan
Projectleider: Rene Sangers
Partners: Rients Dijkstra, Hiroki Matsuura
Ontwerpteam: Artur Borejszo, Aleksandar Hrib, Nobuki Ogasahara, Harm te Velde
Medewerkers: ABT (Carla Scheffer)

 Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel