nieuws

Dertiende ronde Europan van start

Architectuur

Deze week, maandag 2 maart, is de dertiende ronde van Europan, een Europese ideeënprijsvraag voor jonge professionele ruimtelijk ontwerpers, van start gegaan. Met deze prijsvraag wil Europan vorm geven aan een Europa waarin jonge en veelbelovende ontwerpers kunnen bijdragen aan vernieuwingen op het gebied van de ruimtelijke vormgeving.

Dertiende ronde Europan van start

 

Europan 13 staat open voor teams bestaande uit een architect, al dan niet samen met vakgenoten met dezelfde of een andere discipline, op het gebied van architectuur, stedebouw en landschapsarchitectuur. Naar aanleiding van teksten van veertig deskundigen uit heel Europa, is het thema van dit jaar: ‘Adaptable City 2, self-organisation – sharing – project (process)’

Voor Europan 13 zijn, verdeeld over vijftien landen, ongeveer vijftig opgaven beschikbaar gesteld. In Nederland zijn dit er twee: een opgave in Leeuwarden, beschikbaar gesteld door de ir. Abe Bonnema stichting en een opgave in Streefkerk, beschikbaar gesteld door het Waterschap Rivierenland. Op maandag 2 maart is de prijsvraagwebsite opgesteld, waarop alle Europese opgaven bekeken kunnen worden, evenals aanvullende informatie over de prijsvraag.

Jury voor Nederlandse locaties

De jury voor de Nederlandse locaties is als volgt samengesteld:

Stefan Bendiks (Duitsland), architect en partner Artgineering
Kaye Geipel (Duitsland), waarnemend eindredacteur Bauwelt
Annius Hoornstra (Nederland), adjunct-directeur stadsontwikkeling en transformatie gemeente Amsterdam
Judith Korpershoek (Nederland), architect en partner Architectenbureau-K2
Marianne Skjulhaug (Noorwegen), hoofd van het instituut voor stedenbouw en landschap aan de Oslo School of Architecture and Design
Tjerk Ruimschotel (Nederland), stedenbouwkundige en voorzitter van de BNSP
Esther Stevelink (Nederland), architect en partner GAAGA
Sjoukje Veenema (Nederland), projectontwikkelaar bij wooncorporatie Lefier
Peter Veenstra (Nederland), partner en landschapsarchitect LOLA

De prijsvraag staat open voor professionals tot 40 jaar met een opleiding die wordt erkend in de Europese Richtlijn 85/384/EEG van 10 juni 1985. De kosten bedragen €150 voor de eerste inschrijving en €50 voor gegevens van elke eventuele extra opgave. Inzendingen kunnen gedaan worden tot en met 30 juni 2015. Op vrijdag 4 december 2015 worden de resultaten van Europan 13 bekendgemaakt, zowel op de internationale prijsvraagwebsite als op de website van Europan Nederland.

Reageer op dit artikel