nieuws

Bouwen voor de ‘cure’ van de toekomst

Architectuur

Was het onder ziekenhuisbestuurders lange tijd bon ton om steeds groter en meer te bouwen, sinds de privatisering van de zorg zit iedereen op zijn handen. Maar de operatiekamers, beddenhuizen en artswerkplekken van de toekomst passen niet in de bestaande schillen. En E-care maakt het mogelijk om de zorg op een volstrekt andere wijze in te richten. Er moet dus weer worden gebouwd. Voor zorg die past in de nieuwe werkelijkheid.

Bouwen voor de ‘cure’ van de toekomst

 Victor de Leeuw en Arnold Sikkel van EGM architecten stonden onze redacteur techniek Maartje Henket uitgebreid te woord over de zorggebouwen van de toekomst. Het artikel verscheen gisteren in twee”en in Cobouw en is te lezen via deze links.

In grote lijnen komt het erop neer dat er, mede onder invloed van de privatisering, maar zeker ook als gevolg van de snel groeiende mogelijkheden voor e-health-zorgverlening, grote verschuivingen gaan plaatsvinden in de zorg en het zorgvastgoed. “We weten niet wanneer, want door de privatisering heeft iedereen ineens een nieuwe rol, waar ze nog aan moeten wennen. Maar dat er veel gaat veranderen, staat als een paal boven water”, aldus de architecten in Cobouw.

 De zorg in Nederland staat wereldwijd zeer hoog aangeschreven. We staan op de eerste plaats van de European Health Consumer Index. Dat komt mede doordat het zorgstelsel jarenlang een ruimhartige weldoener had, namelijk de Nederlandse overheid. De kunst is nu om onze toppositie te handhaven en onderwijl wel te vernieuwen. Volgens Sikkel en De Leeuw is het daarbij zaak om te vernieuwen op basis van beschikbare kennis. “Dus niet blind innoveren.”

Orbis verdient navolging

De Leeuw: “Ik vind het overigens opmerkelijk dat het Orbis Medical Center als organisatorisch concept weinig navolging vindt in Nederland. Het is een misvatting dat het concept te duur zou zijn; de oorzaak van overschrijding van de investeringskosten ligt in het feit dat men te veel tegelijk te goed wilde doen. Maar de kern van het ontwerp, met de transitie naar een digitale bedrijfsvoering, is zeer goed geslaagd en wordt in het buitenland dan ook als voorbeeld gezien.”

 

Het zorglandschap nu. Bron: EGM architecten

 

Het zorglandschap straks. Bron EGM architecten

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel